Chlebek bananowy (bezglutenowy)

33 Komentarzy
Bezglutenowy chlebek bananowy

Bezglutenowy i bezjajeczny chlebek bananowy z kawałkami czekolady i orzechów. Bezglutenowa alternatywa dla klasycznego chlebka bananowego. Ciasto jest miękkie, soczyste, bezglutenowe i smaczne. Bardzo łatwe do przygotowania, bez użycia miksera. Wystarczy wymieszać suche składniki z mokrymi, jak w przypadku muffinów.

Składniki:

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

  • 250 ml mleka
  • 70 ml oleju, np. rzepakowego
  • 3 mocno dojrzałe banany
  • 250 g uniwersalnej mąki bezglutenowej* (użyłam firmy Schär: Mehl- Farine)
  • 3 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150 g cukru
  • 100 g czekolady gorzkiej (lub mlecznej)
  • 70 g orzechów włoskich lub migdałów

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową (o długości 30 cm) wysmarować masłem i posypać mąką bezglutenową. Odstawić na bok.
  2. Czekoladę i orzechy posiekać. Wymieszać i odstawić na bok.
  3. W jednej misce wymieszać trzepaczką mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier.
  4. Banany obrać i zmiksować blenderem na puree w drugiej misce. Dodać mleko i olej. Wymieszać trzepaczką.
  5. Następnie połączyć składniki z obu misek i wymieszać trzepaczką. Nie mieszać długo, lecz tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu wmieszać kawałki czekolady i orzechów.
  6. Ciasto pozostawić na ok. 2 minut. (Lekko zgęstnieje. Ciasto jest ogólnie dość rzadkie). Potem krótko przemieszać i przełożyć do formy.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie, aż będzie lekko ciepłe. Następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga:

*Zamiast uniwersalnej mąki bezglutenowej, można użyć 250 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej i 100 g mąki ryżowej. (Ciasto będzie rzadsze niż na uniwersalnej mące, ale nie dodawałabym więcej, bo ciasto będzie suche). Jeśli pokombinujecie z innymi mąkami, podzielcie się tym proszę w komentarzu.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Bezglutenowy chlebek bananowy Bezglutenowy chlebek bananowy
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 2 miesięcy temu
    Pierwszy raz upiekłam-zakalec, dałam jednak szanse ale nigdy więcej, wyszedł kolejny zakalec. Szkoda produktów.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 9 miesięcy temu
    wyszedł zakalec .. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 10 miesięcy temu
    Zrobiłam dwa, bo miałam 6 bananów. Dodałam pyszną czekoladę i migdały. Wyszły dwa zakalce. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lidia Rossa · 1 lat temu
    Czy można zrobić z mąki kokosowej? Jeśli tak to ile jej dać? Czy wtedy należy czegoś dodać lub z czegoś zrezygnować?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Mąka kokosowa pochłania dużo wilgoci i nie da się jej zamienić 1: 1. Jeśli chcesz próbować to trzeba jej dać na pewno dużo mniej. Polecam dać mało i po wymieszaniu składników i odczekaniu chwili ewentualnie dosypać.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 1 lat temu
    Czym mogę zastąpić mleko?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika · 1 lat temu
    A jeśli chciałabym dodać jajka to ile ? I czy wtedy z jakiegoś innego składnika zrezygnować ?Pozdrawiam 😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Madzia · 1 lat temu
    Ja zamiast bananów daję około 200g namoczonych w gorącej wodzie daktyli, oczywiście bez tej wody i Multi Mix z BEZGLUTEN choć na Schar Mehl Farine wychodzi delikatniejszy. Daję też żurawinę lub rodzynki , a czekolady mieszam gorzką i mleczną po połowie. Najlepszy następnego dnia. Za każdym razem rozdaję przepis po znajomych
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 1 lat temu
    Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem, niestety ciasto mimo 80min w piecu w środku dalej było bardzo mokre a na zewnątrz strasznie przypieczone co niestety da się odczuć w smaku 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 1 lat temu
    Pyszny, zrobiłam dokładnie według przepisu, wszystkim smakował, więc na drugi dzień zrobiłam kolejny ;) Polecam ten przepis. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 1 lat temu
    Zrobiłam zgodnie z przepisem tylko namące gryczanej ciemnej. Wyszedł pyszny❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 2 lat temu
    Dałam trochę syropu z agawy zamiast cukru i niestety wyszedł mi zakalec :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość143 · 2 lat temu
    Super! Zrobiłam wszystko według przepisu oprócz orzechów bo akurat ich nie miałam i za czekoladę dałam 90g mlecznej czekolady Goplany. Wyszło super, każdy próbujący chwalił!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 2 lat temu
    Ja nie dodałam w ogóle cukru, zamiast oleju dodałam olej kokosowy i mleko ryżowe. Uważam, że na słodkość jest w sam raz, bo 3 banany swoje robią :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    niezadowolona · 2 lat temu
    niestety wyszedł zakalec...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 2 lat temu
    Zrobiłam tym razem na mące balviten - mix for bread. Dalam jej ciut więcej, bo ciasto wyszło rzadkie - 280 g. W tej mące są białka z grochu i soi ora blonnik - wyszło super. W porównaniu - lepsze niż z mehl farine (mimo, ze to moja ulubiona mieszanka bg, dobrze się z nią pracuje przy naleśnikach i pierogach). Najsmaczniejsze dopiero następnego dnia. Pierwszego zle się kroi i jest ciut gumowate.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Super dla dwoch alergików : bez glutenu, jajek i bez czekolady ;) zamiast czekolady dodaję karobu - oczywiście w proszku. Do tego cukier waniliowy i lyzeczke przyprawy do piernika. Robię kolejny raz, super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 3 lat temu
    Chlebek super, choć następnym razem dam mniej cukru bo jak dla mnie trochę za słodki. Ja dodałam okurat mąkę pełnoziarnistą, ksylitol i napój owsiany.. i dodatkowo żurawine. 👌
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anita · 3 lat temu
    Użyłam mąki jaglanej i gryczanej
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 3 lat temu
    Zrobiłam z tej samej maki co ty i mogę śmiało stwierdzić że ten chlebek to moje życiowe odkrycie! Zawsze robiłam tylko mężowi na mące pszennej i nigdy mi nie wyszedł taki dobry, ten jest przepyszny, mokry w środku, mięciutki i cudowny!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 3 lat temu
    Witam, zrobiłam na mące gryczanej, dodała troszkę kartoflanki, maki orkiszowej i otręby orkiszowe drobno zmielone, jedno jajko, zamiast cukru dałam erytrol, z bakalii migdały i żurawinę i ciemną czekoladę niecałe 100 g, zamiast mleka napój owsiany i 1 łyżka sody. Wszystkim baaadrdzo smakuje. Mi tez oczywiście. Pierwszy raz robiłam i na pewno nie ostatni, chyba spróbuję zrobić zupełnie bez erytrolu tylko dam daktyle zmiksowane i orzechy wloskie.