Chlebek bananowy (bezglutenowy)

36 Komentarzy
Bezglutenowy chlebek bananowy

Bezglutenowy i bezjajeczny chlebek bananowy z kawałkami czekolady i orzechów. Bezglutenowa alternatywa dla klasycznego chlebka bananowego. Ciasto jest miękkie, soczyste, bezglutenowe i smaczne. Bardzo łatwe do przygotowania, bez użycia miksera. Wystarczy wymieszać suche składniki z mokrymi, jak w przypadku muffinów.

Składniki:

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

  • 250 ml mleka
  • 70 ml oleju, np. rzepakowego
  • 3 mocno dojrzałe banany
  • 250 g uniwersalnej mąki bezglutenowej* (użyłam firmy Schär: Mehl- Farine)
  • 3 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150 g cukru
  • 100 g czekolady gorzkiej (lub mlecznej)
  • 70 g orzechów włoskich lub migdałów

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową (o długości 30 cm) wysmarować masłem i posypać mąką bezglutenową. Odstawić na bok.
  2. Czekoladę i orzechy posiekać. Wymieszać i odstawić na bok.
  3. W jednej misce wymieszać trzepaczką mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier.
  4. Banany obrać i zmiksować blenderem na puree w drugiej misce. Dodać mleko i olej. Wymieszać trzepaczką.
  5. Następnie połączyć składniki z obu misek i wymieszać trzepaczką. Nie mieszać długo, lecz tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu wmieszać kawałki czekolady i orzechów.
  6. Ciasto pozostawić na ok. 2 minut. (Lekko zgęstnieje. Ciasto jest ogólnie dość rzadkie). Potem krótko przemieszać i przełożyć do formy.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie, aż będzie lekko ciepłe. Następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga:

*Zamiast uniwersalnej mąki bezglutenowej, można użyć 250 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej i 100 g mąki ryżowej. (Ciasto będzie rzadsze niż na uniwersalnej mące, ale nie dodawałabym więcej, bo ciasto będzie suche). Jeśli pokombinujecie z innymi mąkami, podzielcie się tym proszę w komentarzu.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Bezglutenowy chlebek bananowy Bezglutenowy chlebek bananowy
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 4 lat temu
    Zrobiłam z tej samej maki co ty i mogę śmiało stwierdzić że ten chlebek to moje życiowe odkrycie! Zawsze robiłam tylko mężowi na mące pszennej i nigdy mi nie wyszedł taki dobry, ten jest przepyszny, mokry w środku, mięciutki i cudowny!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 4 lat temu
    Witam, zrobiłam na mące gryczanej, dodała troszkę kartoflanki, maki orkiszowej i otręby orkiszowe drobno zmielone, jedno jajko, zamiast cukru dałam erytrol, z bakalii migdały i żurawinę i ciemną czekoladę niecałe 100 g, zamiast mleka napój owsiany i 1 łyżka sody. Wszystkim baaadrdzo smakuje. Mi tez oczywiście. Pierwszy raz robiłam i na pewno nie ostatni, chyba spróbuję zrobić zupełnie bez erytrolu tylko dam daktyle zmiksowane i orzechy wloskie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 4 lat temu
    Zrobiłam na napoju ryżowym,a zamiast cukru dodałam erytrytolu. Wyszedł przepyszny ☺️☺️
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Super :) Dziękuję, za podanie modyfikacji.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 4 lat temu
    Zrobiłam wczoraj wszystko według przepisu a mimo tego wyszedł zakalec. Jestem zawiedziona. Szkoda tylko składników.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    KAROLINA · 5 lat temu
    Dzisiaj upichciłam :) nie dodałam ani czekolady, ani orzechów, bo oszczędzam kalorie i mimo to chlebek wyszedł przepyszny! Dziękuję za przepis :) na święta zrobię wersję na wypasie ze wszystkim :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 5 lat temu
    Nie dodałam sody, dodałam tylko więcej proszku do pieczenia i wyszedł zakalec. Nie polecam tego przepisu
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ola · 4 lat temu
      Nie dodałaś sody, nie zrobiłaś wg tego przepisu więc nie możesz go nie polecać. 🤣
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 5 lat temu
    Jestem początkująca kucharka stąd moje pytanie. Wyczytałam że by soda zadziałała potrzeba dać coś kwaśnego. W tym przepisie nic takiego nie widzę. Czy sodę więc można by pominąć? Pozdrawiam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Sodę też łączy się z nabiałem: śmietaną, mlekiem, kefirem. Może wystarczy sam proszek do pieczenia, ale nie jeste pewna.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 5 lat temu
    Czy zamiast tradycyjnego mleka mogę użyć roślinnego?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 5 lat temu
    Czy to ciasto wyjdzie bez jajek?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Tak, wyjdzie. W przepisie nie ma jajek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna J. · 5 lat temu
    Doskonałe!! Jak zawsze przepis się sprawdził a ciasto przepyszne. Najlepszy chlebek bananowy jak jadłam. Dziękuję.