
Lekkie ciasto z truskawkami na mące kokosowej i zmielonych orzechach. Ciasto jest bez glutenu, a zamiast białego cukru użyty został ksylitol. Truskawki pokryte są polewą- kisielem, dzięki któremu ładnie się błyszczą i zachowują dłużej świeżość. Jeśli komuś przeszkadza cukier zawarty w dżemie, to może użyć specjalny dżem niskowęglowodanowy lub go pominąć.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Ciasto:
- 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
 - szczypta soli
 - 100 g masła
 - 90 g ksylitolu
 - 50 g mąki kokosowej
 - 50 g zmielonych orzechów laskowych
 - 2 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
 
Kisiel:
- 250 ml wody
 - 1 łyżka (15 g) mąki ziemniaczanej lub skrobi ziemniaczanej (nie kukurydzianej)
 - 2 łyżki ksylitolu
 - 1 łyżka soku z cytryny
 - 2 łyżki przetartego przez sitko dżemu truskawkowego (opcjonalnie)
 
Dodatkowo:
- ok. 500 g świeżych truskawek
 
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
 - Przygotować ciasto: Masło roztopić. W miseczce wymieszać mąkę kokosową, zmielone orzechy i proszek do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z ksylitolem, lekko ciepłym masłem i 6 łyżkami wrzątku na jasną masę. (Masa będzie płynna). Dodać mieszankę mączną z miski i zmiksować krótko, tylko do połączenia. Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta. (Ciasto będzie luźne i delikatne).
 - Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy.
 - Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie do ostygnięcia.
 - Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i przekroić na pół. Ułożyć na cieście, przecięciem do dołu.
 - Przygotować kisiel: Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami wody, ksylitolem i sokiem z cytryny. Resztę wody zagotować. Dodać rozmieszaną skrobią i mieszając doprowadzić do zagotowania. Gotować 1 minutę, ciągle mieszając. Garnek ściągnąć z pieca, dodać przetarty dżem i wymieszać. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia.
 - Lekko ciepły kisiel rozłożyć łyżką na truskawkach.
 - Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
 
Źródło: Na podstawie przepisu z książki: "Low Carb Back-Rezepte", NGV.
| 
 Czas:  | 
 Czas przygotowania:  
Czas pieczenia:  
Czas oczekiwania:  
Całkowity czas przygotowania:  
 | 
|
| 
 Ilość porcji:  | 
 ok. 12  | 
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | średni | 
 