Batony kokosowe fit


Zdrowe batony kokosowe, bez cukru, glutenu i laktozy. Przygotowane są z wiórków kokosowych, śmietanki kokosowej i daktyli. Są soczyste i bardzo smaczne.
Składniki:
- 200g suszonych daktyli bez pestek
- 100ml śmietanki kokosowej (kremowa część z mleka kokosowego z puszki)
- 200g wiórków kokosowych
- ½ łyżeczki cynamonu
- ok. 200g czekolady gorzkiej (najlepiej powyżej 70% zawartości kakao)
Sposób przygotowania:
- Puszkę mleka kokosowego otworzyć. (Nie należy potrząsać puszką! Dobrze jest ją wcześniej schłodzić w lodówce). Odmierzyć 100ml gęstej, kremowej śmietanki kokosowej.
- Do śmietanki dodać daktyle, wiórki kokosowe i cynamon. Całość zmiksować w malakserze lub innym urządzeniu z ostrym nożem (u mnie Thermomix) na jednolitą masę.
- Masę rozwałkować między dwoma papierami do pieczenia. (Rozwałkowałam masę na grubość 2 cm, otrzymując prostokąt o bokach ok. 21x 16cm). Masę z papierami ułożyć na desce i wstawić na godzinę do lodówki.
- Schłodzoną masę pokroi na kawałki. (U mnie na 20 kawałków).
- Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Batony obtaczać w czekoladzie, poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie i układać na papierze do pieczenia lub kratce do pralinek. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Batony przechowywać w lodówce.
Źródło: Przepis pochodzi z książki "Süsses ohne Frust" Ulrika Hoffer.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 20 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.