Tęczowe galaretki
Ocena użytkowników: 5 / 5






Kolorowe kosteczki przygotowane z sześciu galaretek w kolorach tęczy: fioletowa, niebieska, zielona, żółta, pomarańczowa i czerwona.
Co drugą warstwę zrobiłam matową, dodając do galaretki małą ilość słodkiej śmietany. Przygotowanie takich galaretek jest bardzo proste. Wystarczy po kolei rozpuścić każdą galaretkę w szklance wody, wylać cienką warstwę do naczynia i poczekać, aż zastygnie. Po stężeniu należy przygotować kolejną galaretkę itd. Jest to trochę pracochłonne, ale ponieważ galaretkę rozpuszcza się tylko w szklance wody (a nie w pół litrze) i wylewa jej cienką warstwę, to galaretka szybko tężeje.
Składniki na ok. 50 sztuk:
- 6 galaretek w kolorze: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony
- 150ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
Sposób przygotowania:
- Szczelną formę lub naczynie żaroodporne (u mnie o wymiarze 24x 19cm) wyłożyć folią spożywczą.
- Fioletową galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku. Ostudzić i wylać do formy. Wstawić do lodówki, aby galaretka stężała.
- Niebieską galaretkę rozpuścić w 200ml wrzątku. Dodać 50ml słodkiej śmietany i wymieszać. Ostudzić i wylać do formy na stężałą, fioletową warstwę. Wstawić do lodówki.
- Dalej postępować analogicznie. Zieloną galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku. Żółtą rozpuścić w 200ml wrzątku i następnie dodać 50ml śmietany. Pomarańczową rozpuścić w 250ml wrzątku i czerwoną w 200ml wrzątku i 50ml śmietany.
- Gdy wszystkie warstwy stężeją, położyć na naczyniu dużą deskę i odwrócić naczynie do góry dnem. Ściągnąć naczynie i folię spożywczą. Galaretki pokroić w kostkę o dowolnej wielkości. Ja kroiłam na kwadraty o boku 3cm.
Smacznego.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Fantastyczny pomysł :) dzieciaki kochają te galaretki :)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy śmietana dodawana do galaretek ma je tylko zmatowić czy dzięki niej będzie się lepiej trzymać kolejnych warstw? Czy można wszystkie kolory zrobić tylko z wody, bez dodatku śmietanki i będzie wtedy stabilne?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, śmietanka ma te warstwy tylko zmatowić. Można zrobić tylko na wodzie.
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam mam pytanie czy galaretka musi stężeć czy następna się sklei żeby nie odchodziły od siebie pozdrawiam
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, powinna stężeć wcześniejsza warstwa przed wylaniem kolejnej.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.dobre
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy podana ilość wody będzie dobra skoro paczki galaretek mają zazwyczaj ok.75g proszku? Na paczce jest podane 500ml!
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, robimy stabilniejsze galaretki ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dziękuję za odpowiedź. Już nie mogę się doczekać aż spróbuję deseru ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy można dodać serka homohenizowanego zamiast śmietany 30-36 procent?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, można.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jakiej firmy są galaretki, że wyszły takie ładne kolory?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Niebieska i fioletowa firmy Wodzisław, a reszta dr. Oetkera albo Winiary już nie pamiętam.
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Śmietankę można zastąpić serkiem homogenizowanym.
- {"set":null,"list":{"2":2,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ile wcześniej mogę zrobić te galaretki? Urodzinki córki są przewidziane na piątek.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zrobiłabym w czwartek. One postoją kilka dni, ale galaretka będzie się starzeć/ obsychać, więc najlepsza będzie dzień po przygotowaniu. Będzie na pewno dobrze stężana i równocześnie świeża.
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Niestety mi też się zwarzyła. Przy drugiej galarece zmieszalam 3 łyżki galaretki ze śmietanka i dopiero wlalam ja do pozostałej
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zwarzoną galaretkę można uratować blenderem :)
- {"set":null,"list":{"2":3,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Bardzo chciałabym zrobić taki deser na urodziny syna, teraz robie go na próbe i używam smietany 36% łowickiej i po dodaniu jej do galaretki warzy się:/co robię źle?galaretkę najpierw studzę i dodaje śmietanę a może trzeba ją ubić, wymieszac mikserem?czy dodać do juz tężejącej galaretki. Proszę o pomoc:)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Śmietanę dodaję do gorącej galaretki, mieszam i studzę. Słodka nie powinna się zwarzyć :( Kupiłabym inną.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zamiast śmietankę wlewać do galaretki bezpieczniej jest wlać powoli galaretkę do śmietanki hartując ją.
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam czy można zrobić te galaretki w tortownicy o śr. 26cm? nie będzie za niskie??
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam, moje naczynie na wysokość trochę ponad 3,5cm, reszta wymiarów tak jak u Ciebie. Czy zmieszczą się w nim wszystkie warstwy? Chcę zrobić galaretki na urodziny córeczki
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Myślę, że tak.
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.jest jakiś sposób na uratowanie zważonej galaretki?po dodaniu śmietanki galaretka sie zważa. czy tego nie będzie widać czy raczej robić nową? :(
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dominiko, musisz zrobić nową i użyć innej śmietany. Musi być co najmniej 30%. Nie ma prawa się zwarzyć.
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dobrym sposobem jest wlać galaretkę do śmietanki anie na odwrót :)U mnie działa :)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mam pytanie kazda jedna galaretke rozpuszcza sie w szklance wody i laczy ze soba czy wszyskie np fioletowe razem w jednej szklance wody
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Justyno niestety nie rozumię co masz na myśli. Galaretki są różnych kolorów. Nic nie łączymy. Każda musi być rozpuszczona osobno. Nie rozpuszczamy wszystkich galaretek w szklance wody. Te ze śmietaną należy rozpuścić w 200ml wody, bo jeszcze dolewamy śmietany.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Justyna - myślę, że wiem o co chodzi, ja też z początku gdy czytałam składniki to myślałam że trzeba mieć każdego koloru po 6 sztuk, stąd chyba Twoje pytanie czy można łączyć np fioletowe. W miarę czytania jednak zrozumiałam, że każdego koloru ma być 1 sztuka galaretki. 6 kolorów = 6 sztuk galaretek :)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam,mam pytanie czy mozna np czerwona galaretke zabarwic odrobina niebieskiego barwnika dla uzyskania fioletu czy to wyjdzie?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jak wgl wyjac ta folie z tych galaretek? Czy galaretki sie nie rozpadna ?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Galaretki wykładasz na deskę i delikatnie ściągasz folię. Przeczytaj dokładnie ostatni punkt przepisu.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pani Joanno, wczoraj przejrzałam Pani stronę i dziś dokonałam tzw. zakupów i zrobiłam irish cream likier, już siedzi w buteleczce, tę wspaniałą i genialną tęczową galaretkę, właśnie jest pokrojona na talerzyku i będzie konsumowana jutro, wygląda obłędnie, jest smakowita, lekka i cudowana, a do tego taniocha! Można zadać szyku, bo nikt nie robi takich fajnych wynalazków, dodatkowo karmelki, rozpływają się w ustach, są genialne, zawinęłam w papier do pieczenia i wsadziłam do metalowego pudełeczka! No i ostatnie dzieło jeszcze siedzi w lodóweczce, będzie jutro krojone: to te pralinki z białej i gorzkiej czekolady, takie dwubarwne! Świetne przepisy i wszystko wyszło! Pozdrawiam i jeszcze zrobię sernik nowojorski, bo podobno najlepszy z najlepszych! Aha i śliwki namoczyłam w rumie, bo jutro robię śliwki w czekoladzie! Po prostu oszalałam!!!
- {"set":null,"list":{"2":1,"4":1,"3":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wczoraj zrobiłam Tęczowe Galaretki Wyszły niesamowicie pysznie, lecz ja też od siebie dodawałam po troszkę Serka homogenizowanego Waniliowego do smaku. I aby nie zrobiły się grudki łącząc galaretkę ze śmietanką mixowałam wtedy wychodzi czysty jasny kolor. PYCHOOOTA !!
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się