Kulki kokosowe

Kokosowe pralinki w mlecznej czekoladzie. Domowa wersja znanego batoniku kokosowego. Pralinki są smaczne, słodkie, proste do przygotowania.
Składniki:
- 200g wiórków kokosowych
- 100ml słodkiej śmietany 30%
- 70g cukru pudru
- 70g masła
- 200g mlecznej czekolady
- kilka kropli aromatu rumowego lub łyżeczka rumu
Sposób przygotowania:
- Wiórki kokosowe wymieszać z cukrem pudrem.
- Śmietanę podgrzać z masłem, aż do momentu rozpuszczenia się masła. Nie gotować.
- Śmietanę wlać do wiórków kokosowych i wymieszać. Dodać kilka kropelek aromatu rumowego lub łyżeczkę rumu.
- Z masy formować pralinki. (Ściskać mocno masę i formować z niej kulki).
- Kulki układać na papierze do pieczenie. Wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Schłodzone kulki obtaczać w czekoladzie i układać na papierze do pieczenia.
- Przechowywać w lodówce.
Przepis pochodzi z blogu: acatinthekitchen.com
![]() |
Czas przygotowania: |
około 30 min. |
![]() |
Liczba sztuk: |
około 25 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.