Ganache do tynkowania tortu z białej czekolady i masła. To rozpuszczona biała czekolada w śmietance i połączona z utartym masłem. Taki tynk jest stabilny i nadaje się jako podkład pod masę cukrową.
Ganache wystarcza na otynkowanie tortu o śr. 20 cm i ok. 13 cm wysokości.
Składniki:
200 g białej czekolady
50 g słodkiej, płynnej śmietanki 30%
100 g masła, temperatura pokojowa
Sposób przygotowania:
Czekoladę posiekać drobno. Śmietankę mocno podgrzać (nie doprowadzając do zagotowania). Garnek ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać łyżką lub trzepaczką do rozpuszczenia się czekolady, na gładką masę. (Konsystencja będzie gęstawa). Pozostawić w temperaturze pokojowej do ostygnięcia, aż będzie chłodna i o konsystencji przypominającej nutellę.
W tym czasie utrzeć miękkie masło mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut na jasną, kremową masę.
Dalej miksując na wysokich obrotach, dodawać stopniowo po łyżce chłodną, roztopioną czekoladę w śmietance.
Gotowy krem jest dość luźny, ale takim dobrze tynkuje się tort. Na schłodzonym torcie dość szybko tężeje. (Jeśli chcecie gęstszy krem to można pozostawić go na dłuższy czas na blacie lub schłodzić w lodówce do odpowiedniej konsystencji. Należy jednak uważać, aby nie był za gęsty, bo będzie trudno nim tynkować).
Polecam nałożyć na schłodzony tort najpierw cienką warstwę ganache tzw. okruszkową. Tort schłodzić ok. pół godziny w lodówce, aby ganache lekko stwardniał i nałożyć drugą, grubszą warstwę ganache. Wygładzić packę lub łopatkę do tortu, zanurzoną uprzednio w gorącej wodzie i osuszoną ręcznikiem papierowym. (Paterę z tortem stawiam na talerzu obrotowym. Ułatwia on pracę przy wygładzaniu kremu).
Gdyby ganache był za gęsty, bo np. stał za długo można go krótko podgrzać na niskiej mocy palnika, ciągle mieszając lub kilka sekund w kuchence mikrofalowej, aż znowu będzie miękki. (Należy podgrzewać ostrożnie, bo biała czekolada jest wrażliwa na przegrzanie i może się zwarzyć).
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda ·
3 miesięcy temu
Czy mozna użyć mlecznej czekolady i gorzkiej. Jak tak to ile
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 miesięcy temu
Robiłam ganache z gorzkiej czekolady według proporcji:200 g czekolady gorzkiej, 50% kakao
100 g słodkiej, płynnej śmietanki 30%
200 g masła, temperatura pokojowa
Myślę, że ilość masła można zredukować do 100g, jak wolisz. Przy mlecznej to śmietanki trzeba by było użyć ok. 70ml.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
7 miesięcy temu
Czy nie trzeba odpowietrzać kremu na niskich obrotach? Nie będzie dziur?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Administrator·
7 miesięcy temu
Można odpowietrzyć chociaż przez chwilę. Krem jest dość luźny i raczej nie ma większego problemu, że jest mocno zapowietrzony.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maria·
8 miesięcy temu
czy można nałożyć tynk odrazu po zrobieni (jak ostygnie) czy on musi odleżeć naprzykład w lodówce?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karina·
7 miesięcy temu
Nawet trzeba od razu. W lodowce stwardnieje
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
9 miesięcy temu
Witam czy można na ten krem położyć opłatek z rysunkiem?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
9 miesięcy temu
Lepiej opłatek zabezpieczyć specjalnym żelem żeby nie puścił kolorów :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
1 lat temu
Chcialabym uzyc tego kremu pod mase cukrowa, ktora planuje oblozyc muffinki, a na to przykleic ozdoby z masy cukrowej. Czy jesli postoja w lodowce, to masa cukrowa nie bedzie sie pocic po wyciagnieciu z lodowki i ociepleniu sie muffinkow do temperatury pokojowej?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
To jest super krem pod masę cukrową. Nie powinno się nic złego wydarzyć.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
1 lat temu
Nie wiem co zrobilam nie tak, moze za dlugo czekalam, ale czekolada ze smietanka po wystudzeniu sie zwazyla. Na poczatku byla taka jak na zdjeciu, a potem tluszcz sie oddzielil i sie zwazyla. Dodalam do utartego masla lyzka po lzyce, masa plynie :-( Da sie to jeszcze uratowac czy robic nowa? Wstawilam do lodowki i czekam co bedzie... Sprobuje zmiksowac jeszcze raz. Moze to dlatego, ze dzis jest bardzo cieplo?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Spróbuj blenderem zmiksować. Upały też utrudniają pracę z kremami. Robią się szybko za miękkie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
1 lat temu
Czy 100g masła to nie za mało jak na dwa otynkowania
Super wyszło. Dziękuję. Mam pytanie czy mogę na ten tynk nałożyć opłatek z kolorowym wydrukiem ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna·
1 lat temu
Dałam do lodówki i jest twarde. Co robić?:(
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Ocieplić do temperatury pokojowej, a następnie zmiksować na najniższych obrotach.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
1 lat temu
Jak na laika i pierwszy raz z ganache wyszło chyba nieźle 🤩
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Bez tego "chyba". Wyszła naprawdę nieźle 👌
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
1 lat temu
Oraz powiedz proszę, czy można nim udekorować górę tortu robiąc rozetki do okola? Nadaje się?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Tak, nadaje się.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
1 lat temu
Witam ☺️ Czy kremu z 1 porcji wystarczy na otynkowanie tortu o średnicy 26 cm, ale wysokości ok. 9 cm?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Zrobiłabym z 1, 5 porcji.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
1 lat temu
A czy można dodać różowy barwnik w proszku aby otrzymać różowy tynk?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
tak
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka ·
1 lat temu
W którym momencie go dodać u w jakiej ilości? Chce tez niebieski dodać
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Barwnik można dodać podczas ucierania masła lub na końcu. Na końcu lepiej, bo widać ile go dodać, ale można dodać do masła i na końcu jeszcze dołożyć, jak będzie mało.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
1 lat temu
Nie będzie potrzeby dodawania białego barwnika? Wystarczy sam niebieski? Czytalam ze najlepiej barwik w proszku rozpuścić w małej ilości alkoholu by się wmieszał
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Najlepiej byłoby najpierw wybielić, jak w przypadku każdego kremu, bo może wyjść o lekko zielonkawym oddcieniu. Tak samo czerwony może nie być czysty, a lekko łososiowy. Można zrobić próbę na małej ilości kremu i sprawdzić. Biały barwnik Wiltona, który kupowałam jest już od dłużego czasu niedostępny i nie wiem dlaczego. Ogólnie im mniej barwnika, tym zdrowiej. Osobiście lekko innym odcieniem kremu nie przejmowałabym się, ale jeśli powinien być piękny błękit to najlepiej jest krem wybielić.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paulina ·
2 lat temu
Witam. Planuję zrobić do przedszkola babeczki i na ganache położyć ozdoby z masy cukrowej. Czy po ozdobieniu i po odstawieniu na noc to na drugi dzień nie będą za twarde? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Myślę, że będzie dobrze. Ociepliłabym je tylko temperatury pokojowej.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Myroslawa·
2 lat temu
Witam. Czy można ganasz zabarwić na czarty kolor?? Lub jak zrobić tynk żeby uzyskać czarny kolor
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Trzeba zrobić ganache z ciemnej czekolady i dodać czarny barnik nadający się do mas tłustych. (Jeszcze nie robiłam. Proszę poszukać w internecie. Jest kilka sztuczek, żeby tynk był jak najbardziej intensywnie czarny. Trzeba krem podgrzewać, chłodzić, blendować, aby wydobyć głębie koloru).
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gość·
2 lat temu
Dzień dobry, czy jak będzie więcej tynku to nic się nie stanie później z masą cukrową? Chodzi o to,że mam większą średnicę tortu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Oczywiście, spokojnie można zrobić więcej ganache pod masę cukrową, jeśli jest większy tort. 😀
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia ·
2 lat temu
Witam, jak przykleić ozdoby do tynku z ganache? Np owoce, cukierki?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Drobne dekoracje powinny się same trzymać wciśnięte w miękki krem. Większe natomiast można nabić najpierw na wykałaczkę i wbić w tort.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Lucyna·
2 lat temu
Dzień dobry. Czy można zamiast śmietanki 30 użyć śmietanki 36??
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
tak
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
2 lat temu
Czy można dać 200g masła, 200g czekolady i 50g smietanki jeśli chcemy żeby masy było trochę więcej ale żeby nie była aż tak słodka?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Tak, masła można dać zawsze więcej.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosc·
2 lat temu
Czy jest tak twarda masa jak zwykły milky way?szukam czegoś smaczniejszego do ozdoby babeczek ale tak samo stabilnego by przetrwał podróż
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Tak, jest stabilna. Po przygotowaniu jest miękka, ale w lodówce twardnieje. Według mnie do podróży się nadaje, tak jak inne masy maślane.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mija·
2 lat temu
Czy można zastąpić białą czekoladę gorzką?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Musiałaby być inna proporcja składników. Ganache z ciemnej czekolady należy zrobić mieszając czekoladę ze śmietanką w proporcji 1:1.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
2 lat temu
100g masła i po 200g gorzkiej czekolady i śmietanki? czy taki ganache będzie się nadawał na tynk pod biały lukier?