Ganache z białej czekolady z masłem

57 Komentarzy
Ganache z białej czekolady z masłem

Ganache do tynkowania tortu z białej czekolady i masła. To rozpuszczona biała czekolada w śmietance i połączona z utartym masłem. Taki tynk jest stabilny i nadaje się jako podkład pod masę cukrową.

Ganache wystarcza na otynkowanie tortu o śr. 20 cm i ok. 13 cm wysokości.

Składniki:

  • 200 g białej czekolady
  • 50 g słodkiej, płynnej śmietanki 30%
  • 100 g masła, temperatura pokojowa

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekać drobno. Śmietankę mocno podgrzać (nie doprowadzając do zagotowania). Garnek ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać łyżką lub trzepaczką do rozpuszczenia się czekolady, na gładką masę. (Konsystencja będzie gęstawa). Pozostawić w temperaturze pokojowej do ostygnięcia, aż będzie chłodna i o konsystencji przypominającej nutellę.

2

  1. W tym czasie utrzeć miękkie masło mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut na jasną, kremową masę.

3

  1. Dalej miksując na wysokich obrotach, dodawać stopniowo po łyżce chłodną, roztopioną czekoladę w śmietance.
  2. Gotowy krem jest dość luźny, ale takim dobrze tynkuje się tort. Na schłodzonym torcie dość szybko tężeje. (Jeśli chcecie gęstszy krem to można pozostawić go na dłuższy czas na blacie lub schłodzić w lodówce do odpowiedniej konsystencji. Należy jednak uważać, aby nie był za gęsty, bo będzie trudno nim tynkować).
  3. Polecam nałożyć na schłodzony tort najpierw cienką warstwę ganache tzw. okruszkową. Tort schłodzić ok. pół godziny w lodówce, aby ganache lekko stwardniał i nałożyć drugą, grubszą warstwę ganache. Wygładzić packę lub łopatkę do tortu, zanurzoną uprzednio w gorącej wodzie i osuszoną ręcznikiem papierowym. (Paterę z tortem stawiam na talerzu obrotowym. Ułatwia on pracę przy wygładzaniu kremu).
  4. Gdyby ganache był za gęsty, bo np. stał za długo można go krótko podgrzać na niskiej mocy palnika, ciągle mieszając lub kilka sekund w kuchence mikrofalowej, aż znowu będzie miękki. (Należy podgrzewać ostrożnie, bo biała czekolada jest wrażliwa na przegrzanie i może się zwarzyć).

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

Tynk na tort o śr. 20 cm i ok. 13 cm wysokości.

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Ganache z białej czekolady z masłem
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 2 miesięcy temu
    Chcialabym uzyc tego kremu pod mase cukrowa, ktora planuje oblozyc muffinki, a na to przykleic ozdoby z masy cukrowej. Czy jesli postoja w lodowce, to masa cukrowa nie bedzie sie pocic po wyciagnieciu z lodowki i ociepleniu sie muffinkow do temperatury pokojowej?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 miesięcy temu
      To jest super krem pod masę cukrową. Nie powinno się nic złego wydarzyć.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Gosia · 2 miesięcy temu
        Nie wiem co zrobilam nie tak, moze za dlugo czekalam, ale czekolada ze smietanka po wystudzeniu sie zwazyla. Na poczatku byla taka jak na zdjeciu, a potem tluszcz sie oddzielil i sie zwazyla. Dodalam do utartego masla lyzka po lzyce, masa plynie :-( Da sie to jeszcze uratowac czy robic nowa? Wstawilam do lodowki i czekam co bedzie... Sprobuje zmiksowac jeszcze raz. Moze to dlatego, ze dzis jest bardzo cieplo?
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 2 miesięcy temu
          Spróbuj blenderem zmiksować. Upały też utrudniają pracę z kremami. Robią się szybko za miękkie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 4 miesięcy temu
    Czy 100g masła to nie za mało jak na dwa otynkowania
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika Studzinska · 7 miesięcy temu
    Super wyszło. Dziękuję. Mam pytanie czy mogę na ten tynk nałożyć opłatek z kolorowym wydrukiem ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 7 miesięcy temu
    Dałam do lodówki i jest twarde. Co robić?:( 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 miesięcy temu
      Ocieplić do temperatury pokojowej, a następnie zmiksować na najniższych obrotach.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 7 miesięcy temu
    Jak na laika i pierwszy raz z ganache wyszło chyba nieźle 🤩
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 8 miesięcy temu
    Oraz powiedz proszę, czy można nim udekorować górę tortu robiąc rozetki do okola? Nadaje się? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 8 miesięcy temu
    Witam ☺️ Czy kremu z 1 porcji wystarczy na otynkowanie tortu o średnicy 26 cm, ale wysokości ok. 9 cm?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 8 miesięcy temu
    A czy można dodać różowy barwnik w proszku  aby otrzymać różowy tynk? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 miesięcy temu
      tak
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Agnieszka · 8 miesięcy temu
        W którym momencie go dodać u w jakiej ilości? Chce tez niebieski dodać 
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 8 miesięcy temu
          Barwnik można dodać podczas ucierania masła lub na końcu. Na końcu lepiej, bo widać ile go dodać, ale można dodać do masła i na końcu jeszcze dołożyć, jak będzie mało.
          • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
            Agnieszka · 8 miesięcy temu
            Nie będzie potrzeby dodawania białego barwnika? Wystarczy sam niebieski? Czytalam ze najlepiej barwik w proszku rozpuścić w małej ilości alkoholu by się wmieszał 
            • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
              Joanna Moderator · 8 miesięcy temu
              Najlepiej byłoby najpierw wybielić, jak w przypadku każdego kremu, bo może wyjść o lekko zielonkawym oddcieniu. Tak samo czerwony może nie być czysty, a lekko łososiowy. Można zrobić próbę na małej ilości kremu i sprawdzić. Biały barwnik Wiltona, który kupowałam jest już od dłużego czasu niedostępny i nie wiem dlaczego. Ogólnie im mniej barwnika, tym zdrowiej. Osobiście lekko innym odcieniem kremu  nie przejmowałabym się, ale jeśli powinien być piękny błękit to najlepiej jest krem wybielić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 9 miesięcy temu
    Witam. Planuję zrobić do przedszkola babeczki i na ganache położyć ozdoby z masy cukrowej. Czy po ozdobieniu i po odstawieniu na noc to na drugi dzień nie będą za twarde? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Myroslawa · 9 miesięcy temu
    Witam. Czy można ganasz zabarwić na czarty kolor?? Lub jak zrobić tynk żeby uzyskać czarny kolor 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 9 miesięcy temu
      Trzeba zrobić ganache z ciemnej czekolady i dodać czarny barnik nadający się do mas tłustych. (Jeszcze nie robiłam. Proszę poszukać w internecie. Jest kilka sztuczek, żeby tynk był jak najbardziej intensywnie czarny. Trzeba krem podgrzewać, chłodzić, blendować, aby wydobyć głębie koloru).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 9 miesięcy temu
    Dzień dobry, czy jak będzie więcej tynku to nic się nie stanie później z masą cukrową? Chodzi o to,że mam większą średnicę tortu.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 9 miesięcy temu
      Oczywiście, spokojnie można zrobić więcej ganache pod masę cukrową, jeśli jest większy tort. 😀
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 9 miesięcy temu
    Witam, jak przykleić ozdoby do tynku z ganache? Np owoce, cukierki?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 9 miesięcy temu
      Drobne dekoracje powinny się same trzymać wciśnięte w miękki krem. Większe natomiast można nabić najpierw na wykałaczkę i wbić w tort.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lucyna · 11 miesięcy temu
    Dzień dobry. Czy można zamiast śmietanki 30 użyć śmietanki 36?? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 1 lat temu
    Czy można dać 200g masła, 200g czekolady i  50g smietanki jeśli chcemy żeby masy było trochę więcej ale żeby nie była aż tak słodka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosc · 1 lat temu
    Czy jest tak twarda masa jak zwykły milky way?szukam czegoś smaczniejszego do ozdoby babeczek ale tak samo stabilnego by przetrwał podróż
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Tak, jest stabilna. Po przygotowaniu jest miękka, ale w lodówce twardnieje. Według mnie do podróży się nadaje, tak jak inne masy maślane.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mija · 1 lat temu
    Czy można zastąpić białą czekoladę gorzką?  
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 1 lat temu
    Kiedy dodać do tynku barwnik?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olga · 1 lat temu
    A jakie masło będzie najlepsze?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 1 lat temu
    Czy można nabić rurki ganach zamiast tradycyjnym kremem ? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Można, tylko czy to wam będzie smakować? W rurkach kremu jest sporo, a to jest ganache na maśle raczej do tynkowania, do rurek bym osobiście nie dała.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 1 lat temu
    Czy do tego tynku można dodać barwnik w proszku?