Żelka ajerkoniakowa
Żelka ajerkoniakowa do tortów to warstwa likieru jajecznego usztywnionego żelatyną. Żelka ma piękny żółty kolor i jej smak jest intensywny, o mocnym aromacie ajerkoniaku i alkoholu. Od kiedy zaczęłam publikować żelki owocowe, dostawałam pytania, czy żelka na alkoholach typu likier jajeczny, Baileys wyjdzie. Otóż odpowiedź brzmi "Tak". W końcu sama taką zrobiłam. Najczęściej robię żelki owocowe, aby tort mogły jeść również dzieci, ale tym razem na weekend zrobiłam dwa torty jeden z confetti dla dzieci i drugi dla dorosłych ;). Żelka w torcie wzbogaca go smakowo, upiększa w przekroju i dodaje mocno alkoholowej nuty.
Średnica żelki musi być mniejsza niż średnica tortu, a lukę należy wypełnić kremem. Jest to ważne, aby uniknąć wybrzuszenia na boku tortu, przebarwienia tynku i problemu z pokryciem tortu tynkiem, który będzie ślizgał się po żelce i jej nie pokryje. Dlatego też, żelkę należy przygotować w tortownicy o co najmniej 2- 3 cm mniejszej niż blaty tortu.
Chcąc przeliczyć ilość składników na inny wymiar tortownicy, skorzystaj z przelicznika form: "Przelicznik form do pieczenia".
Żelkę można zrobić dzień przed przygotowaniem tortu.
Składniki na tortownicę o śr. 16- 17 cm, żelka o grubości ok. 1cm:
- 200 ml ajerkoniaku (likieru jajecznego)
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku (5 g)
- 2 łyżki zimnej wody
Sposób przygotowania:
- Tortownicę o średnicy ok. 16- 17 cm wyłożyć folią spożywczą, wykładając dno i boki formy.
- W rondelku namoczyć żelatynę w 2 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia na ok. 10 minut.
- Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. (Należy uważać, aby nie doprowadzić do jej zagotowania, bo straci właściwości żelujące). Garnek ściągnąć z pieca i do rozpuszczonej żelatyny wlewać likier jajeczny, mieszając łyżką.
- Przelać do przygotowanej tortownicy i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę do stężenia. (Można wstawić do lodówki na noc).
- Odpiąć obręcz tortownicy i wyciągnąć żelkę z formy.
- Żelkę należy przełożyć na posmarowany blat kremem. (Cienka warstwa kremu jest potrzebna, aby żelka się do niego przykleiła). Na środku tortu ułożyć żelkę, odwróconą (folią do góry). Ściągnąć folię. Przykryć kremem z góry i z boków.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |