Żelka ajerkoniakowa

3 Komentarzy
Żelka ajerkoniakowa

Żelka ajerkoniakowa do tortów to warstwa likieru jajecznego usztywnionego żelatyną. Żelka ma piękny żółty kolor i jej smak jest intensywny, o mocnym aromacie ajerkoniaku i alkoholu. Od kiedy zaczęłam publikować żelki owocowe, dostawałam pytania, czy żelka na alkoholach typu likier jajeczny, Baileys wyjdzie. Otóż odpowiedź brzmi "Tak". W końcu sama taką zrobiłam. Najczęściej robię żelki owocowe, aby tort mogły jeść również dzieci, ale tym razem na weekend zrobiłam dwa torty jeden z confetti dla dzieci i drugi dla dorosłych ;). Żelka w torcie wzbogaca go smakowo, upiększa w przekroju i dodaje mocno alkoholowej nuty.

Średnica żelki musi być mniejsza niż średnica tortu, a lukę należy wypełnić kremem. Jest to ważne, aby uniknąć wybrzuszenia na boku tortu, przebarwienia tynku i problemu z pokryciem tortu tynkiem, który będzie ślizgał się po żelce i jej nie pokryje. Dlatego też, żelkę należy przygotować w tortownicy o co najmniej 2- 3 cm mniejszej niż blaty tortu.

Chcąc przeliczyć ilość składników na inny wymiar tortownicy, skorzystaj z przelicznika form: "Przelicznik form do pieczenia".

Żelkę można zrobić dzień przed przygotowaniem tortu.

Składniki na tortownicę o śr. 16- 17 cm, żelka o grubości ok. 1cm:

  • 200 ml ajerkoniaku (likieru jajecznego)
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku (5 g)
  • 2 łyżki zimnej wody

Sposób przygotowania:

  1. Tortownicę o średnicy ok. 16- 17 cm wyłożyć folią spożywczą, wykładając dno i boki formy.
  2. W rondelku namoczyć żelatynę w 2 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia na ok. 10 minut.
  3. Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. (Należy uważać, aby nie doprowadzić do jej zagotowania, bo straci właściwości żelujące). Garnek ściągnąć z pieca i do rozpuszczonej żelatyny wlewać likier jajeczny, mieszając łyżką.
  4. Przelać do przygotowanej tortownicy i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę do stężenia. (Można wstawić do lodówki na noc).
  5. Odpiąć obręcz tortownicy i wyciągnąć żelkę z formy.
  6. Żelkę należy przełożyć na posmarowany blat kremem. (Cienka warstwa kremu jest potrzebna, aby żelka się do niego przykleiła). Na środku tortu ułożyć żelkę, odwróconą (folią do góry). Ściągnąć folię. Przykryć kremem z góry i z boków.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Żelka ajerkoniakowa Żelka ajerkoniakowa
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    malgorzata · 1 lat temu
    Ale super pomysl,a jak pani mysli czy z likieru Limoncello tez wyjdzie taka zelka? To moze i z kazdego alkoholu wyjdzie? A jeszcze jedno pytanie,a zelka z Coca coli by wyszla? fajnie by bylo taka musujaca zelke miec w ciescie.Oj jeszcze jedna sprwa ,ale z innej beczki,czy wie pani jak zrobic taka wkladke do tortu jak jest w lodach Vienetta,chodzi o te chrupiaca beze,takie cieniutkie platki,a mocno chrupiace,probowalam ale rozmiekkaja,moze pani ma patent?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    iwona · 2 lat temu
    Do jakiego tortu będzie pasować?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Przykładowo do tortu czekoladowego (z czekoladą gorzką, mleczną lub białą), do tortu kawowego, orzechowego. Podam przepis na tort w następnym tygodniu ;)