Chleb orkiszowy z ziarnami na zakwasie


Chleb z mąki orkiszowej na zakwasie z ziarnami. Chleb jest miękki, sycący, o sprężystym, średnio porowatym miąższu, z ziarnami słonecznika, dyni i siemieniem lnianym w środku. Upieczony na zakwasie żytnim i mące orkiszowej jasnej i pełnoziarnistej.
Składniki na jeden bochenek:
Zaczyn:
- 35 g aktywnego zakwasu żytniego
- 70 g mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej) typ 2000 lub orkiszowej pełnoziarnistej
- 75 ml letniej wody
Ciasto chlebowe:
- zaczyn (podany powyżej)
- 250 g mąki orkiszowej typ 630
- 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 10 g soli
- po 45g słonecznika, siemienia lnianego i pestek z dyni (łącznie ok. ¾ szklanki ziaren)
- 350 ml letniej wody
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszać łyżką drewnianą wszystkie składniki na zaczyn (np. wieczorem). Przykryć folią spożywczą i pozostawić na ok. 12 godzin w temperaturze pokojowej.
- Po 12 godzinach do dużej miski wsypać mąki na ciasto chlebowe i sól. Wymieszać. Dodać wyrośnięty zaczyn, ziarna i wodę. Zagniatać ok. 3 minut robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta, na najniższej prędkości, aby składniki się połączyły. Następnie zagniatać kolejne 3 minuty na drugiej prędkości. Ciasto przykryć folią spożywczą i pozostawić na 2,5 godziny w temperaturze ok. 24°C. Podczas wyrastania ciasto należy złożyć dwa razy: pierwszy raz po 50 minutach i drugi raz po kolejnych 50 minutach.
- Koszyk do wyrastania chleba posypać mąką. Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat i uformować bochenek. Przełożyć do koszyka złączeniem do góry, przykryć folią spożywczą lub ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w temperaturze ok. 24°C, aż ciasto podrośnie na tyle, że wypełni koszyk. (U mnie trwa to ponad godzinę).
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 230°C, grzałka góra- dół.
- Chleb przełożyć ostrożnie z koszyka, naciąć (np. żyletką) i szybko wsunąć do piekarnika. Piec z parą przez ok. 35- 40 minut. (Sprawdzić, czy chleb jest upieczony, ostukując go od spodu. Powinien wydać głuchy dźwięk).
- Chleb studzić na kratce kuchennej.
Uwaga:
- Na zdjęciach są dwa chleby. Piekłam z podwójnej porcji.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba: |
1 bochenek |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.