Chleb orkiszowy z ziarnami na zakwasie

17 Komentarzy
Chleb orkiszowy z ziarnami na zakwasie

Chleb z mąki orkiszowej na zakwasie z ziarnami. Chleb jest miękki, sycący, o sprężystym, średnio porowatym miąższu, z ziarnami słonecznika, dyni i siemieniem lnianym w środku. Upieczony na zakwasie żytnim i mące orkiszowej jasnej i pełnoziarnistej.

Składniki na jeden bochenek:

Zaczyn:

  • 35 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 70 g mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej) typ 2000 lub orkiszowej pełnoziarnistej
  • 75 ml letniej wody

Ciasto chlebowe:

  • zaczyn (podany powyżej)
  • 250 g mąki orkiszowej typ 630
  • 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 10 g soli
  • po 45g słonecznika, siemienia lnianego i pestek z dyni (łącznie ok. ¾ szklanki ziaren)
  • 350 ml letniej wody

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać łyżką drewnianą wszystkie składniki na zaczyn (np. wieczorem). Przykryć folią spożywczą i pozostawić na ok. 12 godzin w temperaturze pokojowej.
  2. Po 12 godzinach do dużej miski wsypać mąki na ciasto chlebowe i sól. Wymieszać. Dodać wyrośnięty zaczyn, ziarna i wodę. Zagniatać ok. 3 minut robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta, na najniższej prędkości, aby składniki się połączyły. Następnie zagniatać kolejne 3 minuty na drugiej prędkości. Ciasto przykryć folią spożywczą i pozostawić na 2,5 godziny w temperaturze ok. 24°C. Podczas wyrastania ciasto należy złożyć dwa razy: pierwszy raz po 50 minutach i drugi raz po kolejnych 50 minutach.
  3. Koszyk do wyrastania chleba posypać mąką. Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat i uformować bochenek. Przełożyć do koszyka złączeniem do góry, przykryć folią spożywczą lub ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w temperaturze ok. 24°C, aż ciasto podrośnie na tyle, że wypełni koszyk. (U mnie trwa to ponad godzinę).

2

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 230°C, grzałka góra- dół.
  2. Chleb przełożyć ostrożnie z koszyka, naciąć (np. żyletką) i szybko wsunąć do piekarnika. Piec z parą przez ok. 35- 40 minut. (Sprawdzić, czy chleb jest upieczony, ostukując go od spodu. Powinien wydać głuchy dźwięk).
  3. Chleb studzić na kratce kuchennej.

Uwaga:

  • Na zdjęciach są dwa chleby. Piekłam z podwójnej porcji.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba:

1 bochenek

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Chleb orkiszowy z ziarnami na zakwasie Chleb orkiszowy z ziarnami na zakwasie Chleb orkiszowy z ziarnami na zakwasie
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 3 miesięcy temu
    Dzień dobry, zrobiłam chlebek wg przepisu, jedyna różnica to bez ziaren i ciasto z koszyka było na tyle lejące że wyszło szerokie i płaskie. Co zrobić dodatkowo by trzymało się formy kulistej ;)?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 6 miesięcy temu
    Robiłam dokładnie według przepisu. Dodam, że nie jest to moja pierwsza przygoda z pieczeniem chleba. Niestety ciasto było lejące. Dodałam więc więcej mąki i nadal było lejące. Musiałam nieźle się nakombinować, żeby uformować bochenek. Finalnie chleb wyszedł płaski i szeroki. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 1 lat temu
    jeśli mam 5 razy więcej zakwasu (175 g) to zaczyn ma wyrastać krócej? Ile krócej? Boję się nie przekwasić
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jacek · 1 lat temu
    Dzień dobry. Robię chleb z pani przepisu ale ciasto wychodzi mi bardzo luźne, co prawda używam tylko jednego typu mąki ale ciasto jest lejące nie ma opcji uformować bochenek na blacie. Nie wiem co jest przyczyną. 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Pewnie nie dałeś mąki pełnoziarnistej, która bardziej wciąga wodę. Proszę dosypać więcej mąki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bogdan · 2 lat temu
    Witam, proszę o podpowiedź czy ziarna typu siemię lniane czy pestki słonecznika powinno się wcześniej namoczyć.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      W tym przepisie ich nie moczę wcześniej.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Bogdan · 2 lat temu
        Dziękuję za odpowiedź. Spotkałem się z opinią, że nie namoczone siemię potrafi pochłonąć wodę z ciasta na chleb dlatego pytałem.
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 2 lat temu
          Na pewno byłaby inna ilość wody potrzebna przy namoczonych ziarnach ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dotka · 3 lat temu
    Witam a jak zrobić ten aktywny zakwas żytni? Bo rozumiem, że do niego dodajemy 70 gram mąki oraz wodę?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      To trwa niestety kilka dni, ale warto zrobić raz lub wziąć od kogoś, kto piecze chleby na zakwasie (najlepsza wersja, bo zakwas będzie silniejszy niż przygotowany od początku). Link podałam w składnikach (należy kliknąć myszką na napis "aktywnego zakwasu żytniego").
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 3 lat temu
    Witam, chcę upiec ten chleb bez ziaren czy powinnam zmienić proporcje wody lub mąki?Pozdrawiam Anna
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Pewnie tak. Zrób na wyczucie, aby ciasto było dość zwarte.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Jakub · 3 lat temu
        Częściowo skorzystałem z tego przepisu bo interesowało mnie pieczenie z parą, a nasze przepisy są podobne ale nie o tym mowa.
        Moim zdanie pieczenie z parą przy 230stopniach przez 35-40min to zabójstwo dla chleba. Parowanie powinniśmy podzielić na parę we wstępnym etapie pieczenia przez ok 5-8min w 230stopniach, później nastawiamy na 220stopni na góra-dół, a na sam koniec pieczenia ponownie parę, aby podpiec ładniej chleb. Takie moje spostrzeżenia.