Chleb bezglutenowy z twarogiem i migdałami

2 Komentarzy
Chleb bezglutenowy z twarogiem i migdałami

Smaczny chleb bezglutenowy (obecnie ulubiony mojej córki) z mąką gryczaną, zmielonymi migdałami i twarogiem z wiaderka. Wzbogacony o pestki słonecznika lub dyni. Chleb jest słodkawy przez dodatek erytrytolu. Gdy go pierwszy raz spróbowałam, to moja myśl była taka, że następnym razem zrobię go bez cukru. Jednak ten lekko słodki smak nam odpowiada i kolejny chleb znowu posłodziłam ;)

Makro chleba (1 z 12 kromek, waga ok. 50g): 166 kcal, B: 7,6g, T: 12,5g, W: 5,7g (węglowodany netto: 4,2g).

Składniki na formę keksową o wymiarach ok. 21x 11 cm:

  • 60 g mąki gryczanej
  • 125 g zmielonych, blanszowanych migdałów
  • 60 g pestek z dyni lub słonecznika
  • 25 g masła, temperatura pokojowa
  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 125 g twarogu z wiaderka lub quarku, temperatura pokojowa
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżka erytrytolu (lub ½ łyżki ksylitolu)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową (o wymiarach ok. 21x 11 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. W jednej misce wymieszać mąkę gryczaną, zmielone migdały, pestki, proszek do pieczenia i sól.
  3. Do drugiej miski dodać miękkie masło i miksować przez kilka sekund. Dodać jajka, twaróg, oliwę z oliwek i erytrytol. Miksować ok. 30 sekund.
  4. Wsypać składniki z pierwszej miski i wymieszać trzepaczką do połączenia.
  5. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy keksowej.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół.
  7. Po upieczeniu, wyciągnąć formę z chlebem i ustawić na kratce kuchennej. Pozostawić, aby trochę ostygł. Następnie wyciągnąć z formy i pozostawić na co najmniej 2 godziny przed rozkrojeniem.

Źródło: Na podstawie przepisu z książki: "Ketogenes Brot: Ketogenes Brot selber machen. 111 ketogene Brotrezepte für eine kohlenhydratarme Ernährung", Cooking Club.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 12 kromek

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Chleb bezglutenowy z twarogiem i migdałami Chleb bezglutenowy z twarogiem i migdałami Chleb bezglutenowy z twarogiem i migdałami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 1 lat temu
    Zrobiłam dziś, bez pestek, a jajka i twaróg dałam prosto z lodówki i też wyszedł 😁 dziękuję za ten przepis 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 3 lat temu
    Czy zamiast zmielonych migdałów można dać mąkę migdałową?