Przepyszny chleb bezglutenowy z mieszanki mąk: gryczanej, ryżowej i kukurydzianej oraz ze startą na drobno marchewką, która dodaje mu wilgotności. Chleb ma chrupiącą skórkę, z dużą ilością ziaren słonecznika, a środek jest miękki, elastyczny i lekko wilgotny. Bardzo smaczny chleb, pieczony już przeze mnie kilkakrotnie, bo córce bardzo smakuje.
Składniki na keksówkę o dł. 30 cm:
500 ml lekko ciepłej wody
20 g świeżych drożdży
10 g miodu
200 g mąki gryczanej
100 g mąki ryżowej
50 g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka soli
20 g łusek nasion babki jajowatej (Flohsamenschalen)
70 g marchewki (waga po obraniu)
Do posypania:
ok. 50 g ziaren słonecznika
Sposób przygotowania:
Formę keksową o długości 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W jednej misce wymieszać trzepaczką mąkę gryczaną, ryżową, kukurydzianą, sól i łuski babki.
Marchewkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach (na bocznej ściance) na drobne wiórki. (Soku z marchewki nie odciskać).
Do dużej miski wkruszyć drożdże, dodać miód i lekko ciepłą wodę. Wymieszać trzepaczką do rozpuszczenia miodu i drożdży.
Dodać mieszankę mączna z pierwszej miski, szybko mieszając trzepaczką, bo ciasto gęstnieje. Dodać startą marchewkę i wymieszać.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać. Posypać ziarnami słonecznika.
Formę przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 225°C (grzałka góra- dół).
Gotowy chleb wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej, aby trochę ostygł. Lekko ciepły wyciągnąć z formy, ściągnąć papier i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Uwagi:
Wszystkie użyte składniki powinny być bezglutenowe.
Możecie mieszać podane mąki również w innych proporcjach niż jest w przepisie.
Chleb można zamrozić. W tym celu chłodny chleb pokroić na kromki, podzielić po kilka kromek do woreczków do mrożenia i zamrozić. Przed spożyciem chleb wyciągnąć z zamrażarki i pozostawić w temperaturze pokojowej do odmrożenia lub rozmrozić w tosterze.
Źródło: Na podstawie przepisu z książki: "Glutenfreies Brot" J. Frej, M. Blohm.