
Przepyszny chleb bezglutenowy z mieszanki mąk: gryczanej, ryżowej i kukurydzianej oraz ze startą na drobno marchewką, która dodaje mu wilgotności. Chleb ma chrupiącą skórkę, z dużą ilością ziaren słonecznika, a środek jest miękki, elastyczny i lekko wilgotny. Bardzo smaczny chleb, pieczony już przeze mnie kilkakrotnie, bo córce bardzo smakuje.
Składniki na keksówkę o dł. 30 cm:
- 500 ml lekko ciepłej wody
 - 20 g świeżych drożdży
 - 10 g miodu
 - 200 g mąki gryczanej
 - 100 g mąki ryżowej
 - 50 g mąki kukurydzianej
 - 1 łyżeczka soli
 - 20 g łusek nasion babki jajowatej (Flohsamenschalen)
 - 70 g marchewki (waga po obraniu)
 
Do posypania:
- ok. 50 g ziaren słonecznika
 
Sposób przygotowania:
- Formę keksową o długości 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
 - W jednej misce wymieszać trzepaczką mąkę gryczaną, ryżową, kukurydzianą, sól i łuski babki.
 - Marchewkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach (na bocznej ściance) na drobne wiórki. (Soku z marchewki nie odciskać).
 - Do dużej miski wkruszyć drożdże, dodać miód i lekko ciepłą wodę. Wymieszać trzepaczką do rozpuszczenia miodu i drożdży.
 - Dodać mieszankę mączna z pierwszej miski, szybko mieszając trzepaczką, bo ciasto gęstnieje. Dodać startą marchewkę i wymieszać.
 

- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać. Posypać ziarnami słonecznika.
 - Formę przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia.
 

- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 225°C (grzałka góra- dół).
 - Gotowy chleb wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej, aby trochę ostygł. Lekko ciepły wyciągnąć z formy, ściągnąć papier i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
 
Uwagi:
- Wszystkie użyte składniki powinny być bezglutenowe.
 - Możecie mieszać podane mąki również w innych proporcjach niż jest w przepisie.
 - Chleb można zamrozić. W tym celu chłodny chleb pokroić na kromki, podzielić po kilka kromek do woreczków do mrożenia i zamrozić. Przed spożyciem chleb wyciągnąć z zamrażarki i pozostawić w temperaturze pokojowej do odmrożenia lub rozmrozić w tosterze.
 
Źródło: Na podstawie przepisu z książki: "Glutenfreies Brot" J. Frej, M. Blohm.
| 
 Czas:  | 
 Czas przygotowania:  
Czas pieczenia:  
Czas oczekiwania:  
 | 
|
| 
 Liczba porcji:  | 
 ok. 17  | 
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | średni | 
 