Chleb z ziarnami i twarogiem (niskowęglowodanowy)


Wilgotny chleb niskowęglowodanowy z dużą ilością ziaren słonecznika, dyni i siemienia lnianego. Swoją konsystencję zawdzięcza dodatkowi sera twarogowego z wiaderka. Może być również bezglutenowy (popatrz uwagi). Chleb jest bardzo smaczny, dość łagodny. Pasuje szczególnie do wytrawnych dodatków jak: ser lub wędlina.
Makro 1 z 16 kromek kJ/ kcal: 670/ 160, białko: 12,4g, tłuszcz: 7,9g i węglowodany: 9,1g
Składniki na formę keksową o długości 30 cm:
- 50 g ziaren słonecznika
- 50 g pestek z dyni
- 50 g siemienia lnianego
- 250 g otrębów owsianych*
- 50 g otrębów pszennych*
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub mąki kukurydzianej
- 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 500 g twarogu z wiaderka lub quarku (najlepiej o niskiej zawartości tłuszczu), temperatura pokojowa
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Formę keksową o wymiarach 11x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
- W jednej misce wymieszać: ziarna słonecznika, pestki z dyni i siemię lniane. Odłożyć ⅓ na bok (do posypania wierzchu chleba).
- Do miski z ziarnami dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać tylną stroną łyżki i posypać odłożonymi ziarnami.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
- Upieczony chleb wyciągnąć od razu z formy na kratkę kuchenną i ściągnąć papier. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Uwaga:
*Zamiast otrębów można użyć 300 g bezglutenowych, drobnych płatków owsianych. Można użyć także innych płatków. Piekłam ten chleb również dodając po 100 g płatków jaglanych, gryczanych i ryżowych.
Źródło: Lekko zmieniony przepis z książki "Schlank und fit, Low Carb Backen".
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |

