Chleb żytni ze słonecznikiem na zakwasie


Idealny chleb na zakwasie dla początkujących. Pyszny nawet z samym masłem. Lekko kwaskowaty w smaku. Dodatek słonecznika pozytywnie wpływa na smak chleba. Pomimo, że jest to chleb żytni, jest dość sprężysty i porowaty. Długo utrzymuje świeżość.
Składniki na 1 bochenek z keksówki o długości 30cm:
- 100 g ziaren słonecznika
- 25 g aktywnego zakwasu żytniego
- 275 g mąki żytniej razowej typ 2000
- 275 g mąki żytniej typ 1150
- 18 g soli
- 520 g letniej wody
Sposób przygotowania:
- Formę keksową o długości 30 cm wysmarować dobrze masłem. Odstawić na bok.
- Ziarna słonecznika podprażyć chwilę na suchej patelni, aż zaczną pachnieć. Następnie przełożyć do miski i zalać bardzo zimną wodą. (Wody dodać na oko, więcej niż do przykrycia ziaren). Odstawić na bok.
- W innej misce wymieszać wodę (podaną w składnikach) z zakwasem, aż się w wodzie rozpuści.
- W dużej misce wymieszać mąki żytnie z solą. Dodać wodę z zakwasem i zagnieść ciasto (polecam robotem kuchennym), tylko do momentu, aż mąka połączy się z wodą. (Nie trzeba ciasta wyrabiać długo. Tylko do momentu połączenia się składników).
- Ziarna słonecznika odsączyć na sitku i dodać do zagniecionego ciasta. Jeszcze raz zagnieść, aby słonecznik równomiernie rozłożył się w cieście.
- Ciasto przełożyć do formy i wyrównać jego powierzchnię np. tylną stroną łyżki zamoczonej w wodzie lub zwilżonymi rękami.
- Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 12 godzin. (Czas wyrastania zależy od temperatury otoczenia oraz od tego, jak bardzo aktywny jest zakwas. U mnie temperatura pomieszczenia wynosiła 24 stopnie). Chleb jest gotowy, gdy wypełni formę. (Ważne, aby nie przerósł. Przerośnięte ciasto zapadnie się pośrodku. Dlatego należy zaglądać do chleba).
- Przed pieczeniem spryskać chleb zimną wodą.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół.
- Gotowy chleb wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Uwagi:
- Najlepiej wybrać formę nieprzywieralną. Można formę wyłożyć papierem do pieczenia, ale ciasto mocno się do niego przykleja i jest go trudno ściągnąć.
- Jeśli ciasto będzie podchodzić do brzegu formy, uważać, żeby nie dotknęło ściereczki, bo się do niej przyklei.
Źródło: Przepis ze strony: ketex.de
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość: |
1 bochenek o długości 30cm |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.