Chlebek do odrywania z pesto


Niecodzienny chlebek drożdżowy z pesto. Składa się z kromek posklejanych ze sobą pesto, które odrywa się od chlebka, a nie kroi. Łatwy do przygotowania, a bardzo efektowny. Taki chlebek pasuje do sałatek oraz do potraw z grilla. Pesto możecie przygotować sami lub wykorzystać kupne. Może być dowolne pesto, jakie lubicie.
Składniki na formę keksową 25 cm:
Ciasto drożdżowe:
- 400 g mąki pszennej
- 2 jajka, temperatura pokojowa
- 20 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant*
- 150 ml wody
- ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki soli
- 50 g masła
Nadzienie:
- 100 g pesto, kupne lub według przepisu: "Pesto"
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłą wodę wymieszać z cukrem, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- W międzyczasie roztopić masło. Odstawić na bok.
- Resztę z 400g mąki wsypać do dużej miski. Dodać sól i wymieszać. Dodać jajka, wyrośnięty zaczyn i roztopione masło (może być lekko ciepłe). Wyrobić ciasto, aż będzie jednolite i elastyczne. (Można wyrobić je ręcznie, mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Formę keksową o długości 25 cm wysmarować masłem. Odstawić na bok.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany lekko mąką. Zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x 60cm.
- Całe ciasto posmarować pesto.
- Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 pasków. (Otrzymamy 6 pasków o wymiarze 30x 10cm).
- Paski ułożyć jeden na drugim.
- Następnie pokroić je w poprzek na 6 kawałków. (Otrzymamy 6 kawałków o wymiarze 5x 10cm).
- Kawałki wkładać do formy bokiem.
- Formę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż ciasto wypełni formę.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35- 40 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
- Po upieczeniu pozostawić na ok. pół godziny w formie, następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia.
Uwaga:
* Chcąc przygotować ciasto drożdżowe na drożdżach instant, należy najpierw roztopić masło i pozostawić do ostygnięcia, aż będzie lekko ciepłe. Następnie włożyć wszystkie składniki na ciasto do dużej miski i wyrobić ciasto. Drożdże instant nie wymagają przygotowania zaczynu.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.