Bułeczki mleczne

Drożdżowe, miękkie, puszyste bułeczki mleczne. Idealne na śniadanie, na drugie śniadanie dla dzieci do szkoły, czy jako przekąska. Pyszne z masłem, dżemem, miodem, serkiem białym. Są tylko delikatnie słodkie. Zamiast cukru użyłam miodu. Najsmaczniejsze w dzień przygotowania, ale również na drugi dzień będą smaczne, jeśli zapakujemy je szczelnie. Można je również zamrozić.

Składniki na ok. 18- 20 sztuk:

Ciasto drożdżowe:

  • 550 g mąki pszennej (lub orkiszowej jasnej typu 630)
  • 250 ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 80 g płynnego miodu (najlepiej o delikatnym smaku np. lipowy, wielokwiatowy)
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 60 g miękkiego masła
  • szczypta soli

Do posmarowania:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką miodu, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Resztę z 550 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę miodu, szczyptę soli, jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Ciasto wyrabiać przez kilka minut.
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. Wyrośnięte ciasto zagnieść krótko. Odrywać z ciasta kawałki ważące po ok. 50 g i formować z nich podłużne wałeczki o długości ok. 10 cm.
  5. Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dwóch rzędach, w niedużych odstępach (ok. 1 cm). Bułeczki, gdy podrosną, skleją się. Bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 15- 20 minut, aby podrosły.

2

  1. W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 180°C (grzałka góra- dół).
  2. Żółtko wymieszać z mlekiem i posmarować bułeczki.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż bułeczki ładnie się zarumienią.

Uwaga:

  • Zamiast miodu można dać cukier. Wystarczy wtedy użyć 500 g mąki.

Wariant Thermomix:

Składniki na ok. 18- 20 sztuk:

Ciasto drożdżowe:

  • 550 g mąki pszennej (lub orkiszowej jasnej typu 630)
  • 250 g mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 80 g płynnego miodu (najlepiej o delikatnym smaku np. lipowy, wielokwiatowy)
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 60 g miękkiego masła
  • szczypta soli

Do posmarowania:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

  1. Mleko, 1 łyżeczkę miodu, pokruszone drożdże i jajko włożyć do naczynia miksującego i wymieszać 2 ½ minuty/37°C/obr.2.
  2. Dodać pozostałe składniki na ciasto drożdżowe i zagnieść ciasto 2 ½ minuty/pozycja interwał.
  3. Ciasto przełożyć do miski. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. Wyrośnięte ciasto zagnieść krótko. Odrywać z ciasta kawałki ważące po ok. 50 g i formować z nich podłużne wałeczki o długości ok. 10 cm.
  5. Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dwóch rzędach, w niedużych odstępach (ok. 1 cm). Bułeczki, gdy podrosną, skleją się. Bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 15- 20 minut, aby podrosły.
  6. W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 180°C (grzałka góra- dół).
  7. Żółtko wymieszać z mlekiem i posmarować bułeczki.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż bułeczki ładnie się zarumienią.

Uwaga:

  • Zamiast miodu można dać cukier. Wystarczy wtedy użyć 500 g mąki.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 18- 20

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Bułeczki mleczne Bułeczki mleczne Bułeczki mleczne