Bułeczki mleczne


Drożdżowe, miękkie, puszyste bułeczki mleczne. Idealne na śniadanie, na drugie śniadanie dla dzieci do szkoły, czy jako przekąska. Pyszne z masłem, dżemem, miodem, serkiem białym. Są tylko delikatnie słodkie. Zamiast cukru użyłam miodu. Najsmaczniejsze w dzień przygotowania, ale również na drugi dzień będą smaczne, jeśli zapakujemy je szczelnie. Można je również zamrozić.
Składniki na ok. 18- 20 sztuk:
Ciasto drożdżowe:
- 550 g mąki pszennej (lub orkiszowej jasnej typu 630)
- 250 ml mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 80 g płynnego miodu (najlepiej o delikatnym smaku np. lipowy, wielokwiatowy)
- 1 jajko (rozmiar M)
- 60 g miękkiego masła
- szczypta soli
Do posmarowania:
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką miodu, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Resztę z 550 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę miodu, szczyptę soli, jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Ciasto wyrabiać przez kilka minut.
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto zagnieść krótko. Odrywać z ciasta kawałki ważące po ok. 50 g i formować z nich podłużne wałeczki o długości ok. 10 cm.
- Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dwóch rzędach, w niedużych odstępach (ok. 1 cm). Bułeczki, gdy podrosną, skleją się. Bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 15- 20 minut, aby podrosły.
- W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 180°C (grzałka góra- dół).
- Żółtko wymieszać z mlekiem i posmarować bułeczki.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż bułeczki ładnie się zarumienią.
Uwaga:
- Zamiast miodu można dać cukier. Wystarczy wtedy użyć 500 g mąki.
Wariant Thermomix:
Składniki na ok. 18- 20 sztuk:
Ciasto drożdżowe:
- 550 g mąki pszennej (lub orkiszowej jasnej typu 630)
- 250 g mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 80 g płynnego miodu (najlepiej o delikatnym smaku np. lipowy, wielokwiatowy)
- 1 jajko (rozmiar M)
- 60 g miękkiego masła
- szczypta soli
Do posmarowania:
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
- Mleko, 1 łyżeczkę miodu, pokruszone drożdże i jajko włożyć do naczynia miksującego i wymieszać 2 ½ minuty/37°C/obr.2.
- Dodać pozostałe składniki na ciasto drożdżowe i zagnieść ciasto 2 ½ minuty/pozycja interwał.
- Ciasto przełożyć do miski. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto zagnieść krótko. Odrywać z ciasta kawałki ważące po ok. 50 g i formować z nich podłużne wałeczki o długości ok. 10 cm.
- Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dwóch rzędach, w niedużych odstępach (ok. 1 cm). Bułeczki, gdy podrosną, skleją się. Bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 15- 20 minut, aby podrosły.
- W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 180°C (grzałka góra- dół).
- Żółtko wymieszać z mlekiem i posmarować bułeczki.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż bułeczki ładnie się zarumienią.
Uwaga:
- Zamiast miodu można dać cukier. Wystarczy wtedy użyć 500 g mąki.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 18- 20 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.