Świąteczny likier piernikowy
Ocena użytkowników: 4 / 5






Smaczny likier świąteczny z nutą czekoladową i piernikową. Robi się go bardzo łatwo i dosłownie w 5 minut. Z podanego przepisu wychodzi ponad 800ml likieru.
Składniki na ponad 800 ml:
- 250 ml brązowego rumu
- 2 łyżki nutelli lub innego kremu czekoladowo- orzechowego (80g)
- 500 ml słodkiej, płynnej śmietanki 30- 36%
- 3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
- 100 g cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Nutellę włożyć do miski i mieszając trzepaczką wlewać powoli rum. Mieszać, aż nutella się rozpuści w rumie.
- Dalej mieszając wlewać stopniowo śmietanę. Na końcu dodać cukier i przyprawę do piernika. Całość wymieszać.
- Likier najlepiej przelać przez gazę. Likier przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce, w lodówce. Przed pierwszym spożyciem najlepiej schłodzić go przez co najmniej 12 godzin, aby zgęstniał. Przed użyciem wstrząsnąć butelką.
- Likier można przechowywać w lodówce do ok. 1- 2 miesięcy.
Smacznego.
Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Robię go od 10 lat i poleciłam go już wielu znajomym, wszystkim bardzo smakuje:)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dzień dobry, likier jest pyszny ale czy ma być taki gesty? po schłodzeniu go przez noc w ogóle nie da się go nalać
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie, mój nie był taki gęsty. Wygląda na to, że tak śmietanka zgęstniała? Czy ona była płynna?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.tak płynna 30%, może poczekać aż „odmarznie” po lodowce, bo wczoraj normlanie się przelewał i nalewał a po nocy w lodowce się taki zrobił
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.chwile postał, zaczął lecieć trochę po mału ale zawsze coś, przed spożyciem go po prostu szybciej wyciągnę
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak najlepiej.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Niestety nie mam domowej przyprawy do piernika. Która ze sklepowych będzie najlepsza?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ile taki likier może stać w lodówce?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Do ok. 1- 2 miesięcy.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Właśnie zrobiłam, pół na pół mleko kokosowe\śmietanka 30%. Pycha, nawet bez przegryzienia się, a nutella domowa. Waham się czy przecedzać,ale bardziej gładki może być jeszcze lepszy. Super likier.
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Też robię któryś już raz. Pyszny jest. Za pierwszym razem robiłam z rume, zazwyczaj jednak do nalewek używam mocniejszego %... rumu nie dostałam ostatnio i zrobiłam tak że dodałam trochę wody żeby nie było zbyt % a żeby dac aromat użyłam brązowego cukru zamiast białego. W takiej konfiguracji rum można spokojnie zastąpić. A jeśli ktoś chce chudsze to kiedyś dodawałam mleka uht-w sensie część śmietanka a część mleko -dokładnych proporcji nie pamiętam, ale też było dobre. :)
- {"set":null,"list":{"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czym mozna zastapic nutelle?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.w kauflandzie jest tani zamiennik :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy zamiast rumu nada się koniak? Czy jest zbyt intensywny? :)
- {"set":null,"list":{"4":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.a czy można spróbować zamieni rum na amaretto?
- {"set":null,"list":{"2":1,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Moim zdaniem ameretto samo w sobie jest już bardzo aromatyczne i mało procentowe.. bardziej polecam już wódkę albo spirytus czy coś w tym kierunku.. kwestia tylko dobrania odpowiedniej mocy. I tak jak pisalam-w przypadku "białego alkoholu" polecam cukier zamienić na brazowy-on daje wtedy fajny posmak/aromat zamiast brązowego rumu :) no i trochę więcej przypraw korzennych daje niż w przepisie
- {"set":null,"list":{"2":1,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zawsze byłam ciekawa ile może stać ten likier. Od 4 lat robię go co roku. Rok temu podarowałam go teściowej na święta, spożyła go dopiero... późną wiosną. 😅Nic jej nie było - żyje. Także, jakby się ktoś zastanawiał - może stać długo 😂 byle stał w lodówce! W tym roku będę robić na mleku kokosowym - jestem ciekawa efektu. ;)
- {"set":null,"list":{"4":1,"2":1,"3":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dzien dobry. Chciałam zapytać o rum-po pierwsze który to brązowy? Znalazłam biały, czarny, nawet złoty ale nie brązowy.. jakiego Pani uzywa? Czy któryś z poniższych sie nadaje? Bacardi Carta Oro, Bacardi Oakheart Spiced rum, Capitan Morgan s piced Gold, Havana Club Especial, Hawana Club anejo3anos? Takie znalazłam pomiędzy białymi a czarnymi rumami...
Poza tym czy tym mogę zastąpić rozcienczonym spirytusem lub wódką? Czy orientuje się Pani co wtedy powinam dodać żeby uzyskać złożony smak?
Pozdrawiam serdecznie i już nie mogę się doczekać degustacji! :) zamówiłam buteleczki i robię likiery w prezencie. :)- {"set":null,"list":{"2":1,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Magdo, kupiłam rum w Lidlu. Rum brązowy ma kolor taki herbaciany (giggle) , ale właściwie nie musi być brązowy. Biały też będzie dobry ;) Robiłam na brązowym, bo taki miałam akurat w domu ;)
- {"set":null,"list":{"2":1,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dziękuję. :) Ja byłam w Kauflandzie i tam chyba az za dużo kolorów rumu mają. ;)
- {"set":null,"list":{"2":0,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ile procentowy ma być ten rum ? 40 czy 80 ?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Rum 40 procentowy.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Na ten przepis natknęłam się kilka lat temu i od tamtej pory zagościł u mnie na stałe. Polecam wszystkim niezdecydowanym! Dla mnie nie ma świąt bez tego likieru :)
Wesołych Świąt A.D.2016! :)- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam, czy zamiast rumu można użyć whisky w tej samej ilości?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Myśle, że tak, ale jaki będzie smak to nie wiem. Jak masz whisky akurat to sprawdzone przepisy są tutaj:
[url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/napoje/likiery-nalewki/298-baileys-irlandzki-likier"]Baileys[/url] lub [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/napoje/likiery-nalewki/407-likier-czekoladowo-karmelowy-z-whisky"]Likier czekoladowo- karmelowy z whisky[/url]- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.zrobiłam likier na mleku kokosowym i wyszedł genialny! polecam, jako zdrowszy zamiennik tłustej śmietany :) w ogóle nie jest wyczuwalny posmak kokosa
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.My też zrobiłyśmy z mamą na święta, ale niestety juz został zdegustowany:) zatem robimy drugie podejście - może ostanie się do świąt:)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.[b]Magdaleno[/b] możesz wymieszać w Thermomixie.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Asiu czy mogę ten przepis wykonać za pomocą termomixu czy trzepaczka jest niezbędna? :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A czy zamiast śmietany można dodać mleko kokosowe? :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dziś w ramach wolnego dnia zrobiłam i jestem pozytywnie zaskoczona smakiem mimo, że nie lubię słodkich likierów - ten jak najbardziej mi pasuje. Teraz będzie czekał w lodówce do świąt, aby zrobić furorę na świątecznym stole :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się