Smaczny likier świąteczny z nutą czekoladową i piernikową. Robi się go bardzo łatwo i dosłownie w 5 minut. Z podanego przepisu wychodzi ponad 800ml likieru.
Składniki na ponad 800 ml:
250 ml brązowego rumu
2 łyżki nutelli lub innego kremu czekoladowo- orzechowego (80g)
Nutellę włożyć do miski i mieszając trzepaczką wlewać powoli rum. Mieszać, aż nutella się rozpuści w rumie.
Dalej mieszając wlewać stopniowo śmietanę. Na końcu dodać cukier i przyprawę do piernika. Całość wymieszać.
Likier najlepiej przelać przez gazę. Likier przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce, w lodówce. Przed pierwszym spożyciem najlepiej schłodzić go przez co najmniej 12 godzin, aby zgęstniał. Przed użyciem wstrząsnąć butelką.
Likier można przechowywać w lodówce do ok. 1- 2 miesięcy.
Dziś w ramach wolnego dnia zrobiłam i jestem pozytywnie zaskoczona smakiem mimo, że nie lubię słodkich likierów - ten jak najbardziej mi pasuje. Teraz będzie czekał w lodówce do świąt, aby zrobić furorę na świątecznym stole :)
Zrobiłam ten likier na Święta i podbiłam kubki smakowe rodziny Męża :-) Wyszło przepyszne. Dziękuję i gorąco polecam! To była moja pierwsza własnoręcznie zrobiono nalewka/ likier w życiu. Właśnie przymierzam się do kolejnych przepisów z tego działu :)))
[b]Gabi[/b] konieczne nie jest, ale zalecane 8) Jak nie masz gazy to może być np. papierowy filtr do kawy, pielucha tetrowa, sitko z jak najmniejszymi otworami.
[b]Joanno[/b] powinna być słodka śmietana.
Swietny przepis! Zrobilam na te swieta i jest japrawde smakowity :-).Zamiast cukru pudru uzylam brazowego cukru( soft brown sugar)ktory ma specyficzna nutke i cudownie komponuje sie z wszystkimi korzennymi przyprawami, a na koniec zaryzykowalam i dodalam skorke z 1/3 pomaranczy ( starta na tarce o najdrobniejszych oczkach) i okazalo sie strzalem w dziesiatke!-delikatnie przelamuje smak i smakuje jeszcze bardziej swiatecznie. Koniecznie sprobojcie rowniez w tej wersji!Pozdrawiam :)!
Witam, Mam pytanie czy po dodaniu śmietanki 30-36 proc. likier nie będzie miał konsystencji za gęstej? Ostatnio jak robiłam likier z smietanką to wyszedł mi za gęsty. Taki, że z butelki nie chciał wypływać...
W ubiegłym roku zrobiłam ten likier ,byl naprawde przepyszny w tym równiez zrobie .Jako stała bywalczyni strony " domowe wypieki " musze stwierdzic ze wszystko co do tej pory piekłam wyszlo naprawde znakomicie ,optycznie i smakowo .Goraco pozdrawiam włascicielke strona i dziekuje .
Zrobiłam ten likier na Święta. Jest przepyszny! Naprawdę polecam, zwłaszcza dla tych co lubią likiery. Ja użyłam zwykłego rumu (chyba, to był zwykły:-)).
Poza tym wszystko jak w przepisie. Wesołych Świąt!
[b]Wiolu[/b] nie chciałabym Ci podawać jakiś drogich marek. Ja kupiłam rum w Lidlu. Rum brązowy ma kolor taki herbaciany. Właściwie to może być dowolny rum.