Dyniowa Kawa Latte (Pumpkin Spice Latte)


Aromatyczna kawa na jesienną i zimową porę. Kawa espresso z dodatkiem dyni i przypraw korzennych oraz dużej ilości mleka. Kawa jest smaczna, rozgrzewająca, mleczna i aromatyczna.
Składniki na 1 kawę:
Przyprawa dyniowa*:
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- ¼ łyżeczki mielonych goździków
- ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Kawa dyniowa:
- 1 espresso (ok. 35 ml)
- 150 ml mleka
- ok. 2 łyżeczek syropu klonowego (lub cukru brązowego, ksylitolu, miody itp.)
- 1 łyżka puree z dyni (kupne lub z przepisu: „Puree z dyni”)
- 2/3 płaskiej łyżeczki przyprawy dyniowej (podanej powyżej)
- szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
- Przygotować przyprawę dyniową. W miseczce wymieszać przyprawy. Odstawić na bok.
- Zaparzyć espresso.
- Mleko podgrzać i spienić za pomocą spieniacza do mleka. (Jeśli spieniamy mleko ekspresem do kawy to nie podgrzewamy mleka. Dysza parowa podgrzeje mleko i je napowietrzy).
- Puree z dyni wymieszać z syropem klonowym (lub cukrem) i przyprawą dyniową (2/3 łyżeczki). Dodać 2 łyżki spienionego mleka i wymieszać. Przetrzeć przez sitko o grubych oczkach, aby pozbyć się ewentualnych kawałków dyni. Przelać do wysokiej szklanki.
- Następnie wlać powoli resztę mleka, pozostawiając trochę miejsca na espresso.
- Cienkim strumieniem wlać po boku szklanki espresso.
- Z wierzchu można posypać szczyptą cynamonu.
- Podawać od razu, a przed wypiciem porządnie wymieszać.
Uwaga:
*Przyprawy wystarcza na 3 kawy.
![]() |
Kuchnia: |
Amerykańska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
1 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.