Krem z czarnej porzeczki

Słodko- kwaśny krem z porzeczek. Można wykorzystać go jako krem do tortu, nadzienie do babeczek, tart, bez lub makaroników. Można użyć go zamiast konfitury do posmarowania naleśników lub pieczywa. Nadaje się również jako dodatek do różnych deserów.

Składniki na ok. 350ml:

  • 200g porzeczek (czerwonych lub czarnych)
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 70g cukru
  • 90g masła

Sposób przygotowania:

  1. Porzeczki umyć, osuszyć i oberwać z szypułek. Przełożyć do miski i zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko. Skóry i pestki wyrzucić, a z przetartego puree odmierzyć 120g.
  2. 120g puree przełożyć do garnka. Dodać cukier, jajka i żółtka. Trzepaczką rozkłócić jajka. Dodać masło pokrojone na kawałki.
  3. Garnek postawić na palniku. Całość ogrzewać, mieszając trzepaczką. Najpierw masło się roztopi i powstanie jednolita masa. Masę należy dalej ogrzewać, mieszać dość często, aż zgęstnieje (trwa to ok. 10- 15 minut).
  4. Gotowy krem przełożyć do słoika i gdy ostygnie wstawić do lodówki. (W lodówce krem zgęstnieje). W lodówce można przechowywać go przez parę dni.

Smacznego.

"Krem z czarnej porzeczki":

Krem z czarnej porzeczki

"Krem z czerwonej porzeczki":

Krem z czerwonej porzeczki

Krem z czerwonej porzeczki