Lody dyniowe z czekoladą


Szybkie lody z puree z dyni i słodkiego mleka skondensowanego z kawałkami czekolady. Lody są kremowe i mają bardzo ciekawy smak.
Dzieci nie bardzo miały na nie ochotę, gdy usłyszały słowo "dyniowe", więc obróciłam to w żart i stanowczo stwierdziłam, że są to lody pomarańczowe. Jak dzieci zjadły, i to ze smakiem, to wyznałam im prawdę ;).
Składniki na ok. 1,4 litra:
- 200 g puree z dyni np. Hokkaido lub zwyczajnej, przepis: "Puree z dyni"
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (400g)
- 500 g słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
- 50 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
- Puree z dyni, cynamon i mleko skondensowane słodzone wymieszać trzepaczką lub zmiksować na gładką masę.
- Czekoladę posiekać. Odstawić na bok.
- Osobno ubić śmietanę na sztywno. Dodać do przygotowanej masy dyniowej i wymieszać delikatnie, przy pomocy szpatułki lub łyżki drewnianej.
- Na końcu wmieszać delikatnie kawałki czekolady.
- Gotową masę przełożyć do formy keksowej (o długości 30 cm) wyłożonej folią spożywczą lub innego pojemnika przeznaczonego do mrożenia. Masę przykryć z góry folią spożywczą lub pokrywką i wstawić do zamrażalnika na 5- 6 godzin lub na noc. (Jeśli lody przebywają długo w zamrażalniku, dobrze jest je wyciągnąć na ok. 20 minut przed podaniem, aby nieco zmiękły).
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość: |
ok. 1,4 litra lodów |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.