Lody spaghetti

Lody w kształcie spaghetti to właściwie nie przepis, a sposób podania lodów waniliowych. Tak podane lody często można spotkać w lodziarniach w różnych wersjach np. orzechowej. Lody waniliowe wyciśnięte przez praskę do ziemniaków przypominają makaron spaghetti, sos truskawkowy zastępuje sos pomidorowy, a starta biała czekolada parmezan. W środku pod lodami ukryta jest jeszcze bita śmietana.
Deser należy przygotowywać szybko, szczególnie w upały, bo topi się błyskawicznie.
W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wybrane lody i czekolada są bezglutenowe.
Składniki na 2 porcje:
- ok. 200- 240g lodów waniliowych
- 100g słodkiej śmietany 30- 36%
- ok. 1,5 łyżeczki cukru pudru
- 100g truskawek
- trochę startej, białej czekolady
Sposób przygotowania:
- Lody wyciągnąć z zamrażalnika, aby lekko zmiękły.
- Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Zmiksować blenderem na mus, dodając troszeczkę cukru pudru do smaku (ok. 1 łyżeczki lub więcej, w zależności od kwaśności truskawek). Odstawić na bok.
- Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać 0,5 łyżeczki cukru pudru.
- Śmietanę rozłożyć na dwóch talerzykach, robiąc kleksa na środku.
- Lody przełożyć do praski do ziemniaków. Wycisnąć na bitą śmietanę, polać musem truskawkowym i posypać startą czekoladą.
- Podawać od razu.
Smacznego.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.