Pumpkin pie

Jesienne ciasto dyniowe na kruchym cieście. Tarta ma mocno dyniowe nadzienie oraz słodki, chrupiący spód i boki. Jest wiele przepisów na ten amerykański i/ lub angielski przysmak. Próbowałam już różnych wersji. Wszystkie są dość proste, niewyszukane w smaku. Wybrałam wersję, która najbardziej mi opowiada, czyli z dodatkiem mleka skondensowanego słodzonego. Tartę wzbogaciłam o dodatek bitej śmietany. Serwowałam ją również polaną syropem klonowym. Taka wersja na bogato.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 200 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 100 g mąki gryczanej, 60 g mąki jaglanej i 40 g skrobi ziemniaczanej)
  • 100 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • 1 jajko (rozmiar M)

Nadzienie:

  • 500 g puree z dowolnej dyni (przepis na puree: „Puree z dyni”)
  • 200 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonych goździków
  • szczypta mielonego imbiru

Dodatkowo:

  • 400 g słodkiej śmietany 30 -36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • trochę cynamonu do posypania
  • syrop klonowy (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Mąkę, zimne masło (pokrojone na małe kawałki), cukier puder i jajko zagnieść na jednolitą masę. Ciasto przełożyć na kawałek folii spożywczej, lekko je spłaszczyć, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
  2. Formę na tartę o średnicy dna 23 cm posmarować masłem. Ciasto wykleić w formie, wyklejając dno i brzegi. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po tym czasie ściągnąć papier z kulkami i piec dalej ok. 5- 10 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Wyciągnąć z pieca.
  4. Przygotować nadzienie. W misce wymieszać trzepaczką puree z dyni, mleko skondensowane słodzone, jajka i przyprawy na gładką masę. Masę wylać na podpieczony spód. (Spód może być gorący). Piec ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce.

2

  1. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania, dodać łyżkę cukru pudru. Bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskać kleksy śmietany na nadzienie. Z góry oprószyć cynamonem.
  2. Kawałki ciasta można podawać polane z góry syropem klonowym.

Kuchnia:

amerykańska, angielska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Pumpkin pie Pumpkin pie Pumpkin pie