Lody krówkowe bez maszyny

Ekspresowe lody przygotowane tylko z dwóch składników: masy krówkowej i słodkiej śmietany. Jeśli ktoś lubi wyjadać masę krówkową z puszki jak np. ja ;) to te lody będą mu smakować. Są mocno słodkie i smakują intensywnie krówkowo ;)
Składniki:
- 1 puszka masy krówkowej (400g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
- 600ml słodkiej śmietany 30- 36%
Sposób przygotowania:
- Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cały czas pokryta wodą). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Odmierzyć 380g masy krówkowej i wymieszać ją trzepaczką.
- Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do masy krówkowej i delikatnie wymieszać.
- Masę przełożyć do plastikowego pojemnika (przeznaczonego do mrożenia), przykryć pokrywką i wstawić do zamrażalnika na parę godzin lub na noc.
Smacznego.
Przepis pochodzi ze strony: sabrinasue.blogspot.de
![]() |
Czas przygotowania: |
5- 10 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
ok. 4 godz. lub dłużej |
![]() |
Pojemność: |
ok. 1 litra |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.