Lody czekoladowo- bananowe (Nice cream)


Czekoladowe lody na bazie bananów tylko z dwóch składników, do przygotowania bez maszyny do lodów. Lody są łatwe i szybkie do wykonania, a do tego kremowe, bez dodatku cukru i przede wszystkim zdrowe.
Składniki na ok. 500 ml:
- 4 dojrzałe banany, pokrojone w plasterki i zamrożone (czyt.: "Jak mrozić banany")
- 20- 30 g kakao (dodaję 30 g i lody są mocno czekoladowe)
Sposób przygotowania:
- Zamrożone banany i kakao przełożyć do naczynia miksującego (u mnie Thermomix).
- Zmiksować do otrzymania gładkiej masy. W międzyczasie zatrzymać urządzenie i silikonową szpatułką zsunąć składniki ze ścianek naczynia na dół. (Gdyby urządzenie nie radziło sobie ze zmiksowaniem bananów, należy pozostawić je na 10 minut, aby lekko zmiękły).
- Podawać od razu. (Jeśli lody nie zostaną w całości zjedzone, należy od razu przełożyć je do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i zamrozić).
![]() |
Czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.