Gofry serduszka na patyku


Gofry w kształcie serduszek na patyku. Udekorowane są roztopioną czekoladą i ozdobione kolorową posypką lub posiekanymi orzechami. Przypominają mi cake popsy ;). Takie gofry mogą być słodkim deserem na Walentynki. Sprawdzą się również na dziecięcych imprezach.
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki na ok. 25 serduszek:
Ciasto na gofry:
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 50 g masła
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 180 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Do dekoracji:
- ok. 200 g czekolady (gorzkiej, mlecznej lub białej)
- posypka cukrowa, posiekane orzechy lub migdały
Dodatkowo:
- patyczki do szaszłyków
Sposób przygotowania:
- Przygotować gofry. Masło roztopić. Odstawić na bok.
- W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Oddzielić białka od żółtek.
- W jednej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Do drugiej miski przełożyć żółtka, cukier waniliowy, wlać mleko, roztopione masło i dodać mąkę z proszkiem. Zmiksować mikserem na najwyższych obrotach ok. 1 minuty. Następnie wmieszać szpatułką ubitą pianę z białek.
- Gofrownicę rozgrzać i przed smażeniem, używając pędzelka posmarować masłem lub olejem.
- Gofry smażyć na złoty kolor (u mnie ok. 4 minut).
- Usmażone gofry wyłożyć na chwilę na kratkę kuchenną, wtedy zrobią się bardziej chrupiące. Następnie pociąć na pojedyncze serduszka.
- W każde serduszko wbić patyczek.
- Przygotować dekorację. Czekoladę połamać na kostki lub posiekać i roztopić w kąpieli wodnej.
- Połówki serduszek polać roztopioną czekoladą np. używając łyżeczki. Układać na kratce kuchennej i posypać posypką cukrową lub posiekanymi orzechami.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 25 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.