Deser pijana śliwka


Pyszny, czekoladowy deser z pijaną śliwką. To czekoladowy krem z serkiem mascarpone i śliwkami w rumie na spodzie ciasteczkowym, udekorowany bitą śmietaną i śliwką w czekoladzie. Pyszny, kremowy, czekoladowy deser dla dorosłych.
Dzień wcześniej należy namoczyć śliwki w alkoholu i przygotować ganache do kremu (śmietankę z czekoladą).
Składniki na ok. 15 sztuk (kubeczki o pojemności 150 ml):
Spód:
- 150 g kruchych ciastek z kawałkami czekolady (kupne, amerykańskie chocolate cookies)
Krem czekoladowy z pijaną śliwką:
- 400 g suszonych, miękkich śliwek kalifornijskich bez pestek
- 250 ml rumu (jasnego lub ciemnego) albo wódki
- 100 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
- 250 g słodkiej, płynnej śmietanki 30%
- 500 g serka mascarpone, schłodzonego
- 2 łyżki cukru pudru
Bita śmietana:
- 200 g słodkiej, płynnej śmietanki 30%, schłodzonej
- 1 łyżka cukru pudru
Dekoracja:
- ok. 100 g suszonych, miękkich śliwek kalifornijskich bez pestek
- ok. 70 g czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
- Śliwki do kremu czekoladowego pokroić w drobną kostkę/ kawałki. Przełożyć do słoika, zalać rumem, zakręcić i dobrze wstrząsnąć. Pozostawić w kuchni na ok. 12 godzin lub na noc. (Jeśli jest taka możliwość to co jakiś czas wstrząsnąć słoikiem, aby śliwki wchłonęły cały alkohol).
- Czekoladę do kremu czekoladowego posiekać i przełożyć do wysokiej miski. Śmietankę doprowadzić do zagotowania, od razu ściągnąć z pieca i zalać czekoladę. Odczekać ok. 1- 2 minuty, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać łyżką, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. (Gdyby masa nie była gładka, zmiksować ją bardzo krótko blenderem do uzyskania jednolitej masy). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przykryć np. talerzykiem i wstawić na kilka godzin (co najmniej 6) lub na noc do lodówki.
- Przygotować 15 kubeczków. Ciastka połamać w rękach na kawałki i rozłożyć do kubeczków. (Można troszeczkę odłożyć do dekoracji).
- Przygotować krem czekoladowy z pijaną śliwką: Do schłodzonej czekolady ze śmietanką dodać schłodzony serek mascarpone i przesiane 2 łyżki cukru pudru. Całość zmiksować krótko, na średnich/ lub wysokich obrotach, tylko do momentu zgęstnienia kremu. (Nie miksować za długo, aby krem się nie zwarzył). Na końcu dodać śliwki w rumie i wymieszać szpatułką, tylko tyle, aby śliwki mniej więcej równomiernie rozłożyły się w kremie.
- Krem przełożyć do woreczka do mrożenia lub jednorazowego rękawa cukierniczego, odciąć róg, robiąc sporą dziurkę (co najmniej na 1 cm średnicy) i wycisnąć krem do kubeczków na ciastka.
- Przygotować bitą śmietanę: Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką (u mnie z końcówką w kształcie gwiazdki) i udekorować deser. Wstawić do lodówki.
- Przygotować śliwki do dekoracji: Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Śliwki obtaczać pojedynczo w czekoladzie, poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie i układać na papierze do pieczenia.
- Jeśli pozostało pokruszonych ciasteczek, posypać nimi bitą śmietanę. Ułożyć śliwkę w czekoladzie.
- Deser schłodzić i podawać lub przechowywać w lodówce do kilku dni.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 15 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | wysoki |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.