
Fajny, lekki deser, ładnie się prezentujący, a składający się wyłącznie z samych galaretek. To nie "ptasie mleczko" jakby się mogło na pierwszy rzut oka wydawać, a jedynie ubita galaretka. Łatwe do przygotowania, jedynie trochę czasu potrzeba, aby warstwy stężały. Do tego jest to deser bez glutenu i laktozy ߙ⦬t;/p>
Składniki na ok. 16 sztuk (kubeczki o pojemności 150 ml):
- 3 dowolne galaretki*, u mnie agrestowa i 2 malinowe
 - ewentualnie maliny lub inne owoce do dekoracji
 
Sposób przygotowania:
- Pierwszą galaretkę (u mnie agrestową) przygotować według przepisu na opakowaniu, ale tylko w 250 ml wody. Ostudzić.
 - Chłodną galaretkę przelać do wysokiej miski (płynna galaretka będzie chlapać) i ubijać mikserem ręcznym lub planetarnym na najwyższych obrotach przez ok. 15 minut. Ubita galaretka będzie piankowa, stabilna i przypominać pianę bezową.
 - Piankę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą, okrągłą tylką (lub worka do mrożenia i odciąć jeden róg). Wycisnąć piankę do przygotowanych kubeczków lub pucharków. Włożyć do lodówki.
 - W tym czasie przygotować drugą galaretkę, również w 250 ml wody. Ostudzić.
 - Chłodną galaretkę rozłożyć łyżką do kubeczków. (Wychodzi po ok. 2 łyżki płynnej galaretki na jeden kubek). Wstawić do lodówki.
 - Gdy druga warstwa stężeje, przygotować trzecią galaretkę w ten sam sposób co pierwszą, czyli chłodną ubić 15 minut.
 - Piankę przełożyć do rękawa cukierniczego lub worka do mrożenia i rozłożyć do kubeczków. Wstawić do lodówki do stężenia, na ok. 3 godziny lub dłużej.
 - Jeśli chcecie udekorować deser np. malinami to proszę schłodzić go ok. 30 minut i dopiero ułożyć malinę. (Od razu położona na piance może się w niej zatopić).
 
Uwaga:
* Proszę wybrać galaretki takie, które według przepisu na opakowaniu powinny być przygotowane w 500 ml wody. W przepisie używamy jednak tylko 250 ml wody do ich rozpuszczenia.
| 
 Całkowity czas przygotowania:  | 
||
| 
 Liczba porcji:  | 
 ok. 16  | 
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | niski | 
 
 