Pianka z galaretek

6 Komentarzy
Pianka z galaretek

Fajny, lekki deser, ładnie się prezentujący, a składający się wyłącznie z samych galaretek. To nie "ptasie mleczko" jakby się mogło na pierwszy rzut oka wydawać, a jedynie ubita galaretka. Łatwe do przygotowania, jedynie trochę czasu potrzeba, aby warstwy stężały. Do tego jest to deser bez glutenu i laktozy ߙ⦬t;/p>

Składniki na ok. 16 sztuk (kubeczki o pojemności 150 ml):

  • 3 dowolne galaretki*, u mnie agrestowa i 2 malinowe
  • ewentualnie maliny lub inne owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Pierwszą galaretkę (u mnie agrestową) przygotować według przepisu na opakowaniu, ale tylko w 250 ml wody. Ostudzić.
  2. Chłodną galaretkę przelać do wysokiej miski (płynna galaretka będzie chlapać) i ubijać mikserem ręcznym lub planetarnym na najwyższych obrotach przez ok. 15 minut. Ubita galaretka będzie piankowa, stabilna i przypominać pianę bezową.
  3. Piankę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą, okrągłą tylką (lub worka do mrożenia i odciąć jeden róg). Wycisnąć piankę do przygotowanych kubeczków lub pucharków. Włożyć do lodówki.
  4. W tym czasie przygotować drugą galaretkę, również w 250 ml wody. Ostudzić.
  5. Chłodną galaretkę rozłożyć łyżką do kubeczków. (Wychodzi po ok. 2 łyżki płynnej galaretki na jeden kubek). Wstawić do lodówki.
  6. Gdy druga warstwa stężeje, przygotować trzecią galaretkę w ten sam sposób co pierwszą, czyli chłodną ubić 15 minut.
  7. Piankę przełożyć do rękawa cukierniczego lub worka do mrożenia i rozłożyć do kubeczków. Wstawić do lodówki do stężenia, na ok. 3 godziny lub dłużej.
  8. Jeśli chcecie udekorować deser np. malinami to proszę schłodzić go ok. 30 minut i dopiero ułożyć malinę. (Od razu położona na piance może się w niej zatopić).

Uwaga:

* Proszę wybrać galaretki takie, które według przepisu na opakowaniu powinny być przygotowane w 500 ml wody. W przepisie używamy jednak tylko 250 ml wody do ich rozpuszczenia.

Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Pianka z galaretek Pianka z galaretek Pianka z galaretek
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 3 miesięcy temu
    Czy ta pianka ma być lejąca przed nałożeniem do pucharków?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 miesięcy temu
      Nie. "Ubita galaretka będzie piankowa, stabilna i przypominać pianę bezową."
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ada · 3 miesięcy temu
    A gdzie można kupić takie pucharki. Dziękuję 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hanna · 4 miesięcy temu
    Super, zrobiłam jako prezent na urodziny dla mojej cioci. Wszystkim bardzo smakowało.😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 4 miesięcy temu
    Czy ten deserek można zrobić dzień wcześniej?