Mus czekoladowy (keto)
Mocno czekoladowy deser Mousse au Chocolat, czyli mus czekoladowy w wersji ketogenicznej. Szybki do przygotowania, kremowy i mocno czekoladowy. Przygotowując ten deser należy się śpieszyć. Należy ubić osobno śmietankę, białka i żółtka. Ubite składniki, jak również roztopiona czekolada, powinny być jak najszybciej ze sobą połączone, aby mus nie stracił na puszystości. Trzepaki miksera do ubijania muszą być po ubiciu białek umyte, ponieważ w następnym kroku potrzebujemy je czyste do ubicia śmietanki. Ubijając następnie żółtka, ubijam już trzepakami wyciągniętymi prosto ze śmietany. (Można sobie zaoszczędzić jedno mycie, a żółtkom to nie zaszkodzi ;)). Po ok. 20 minutach intensywnej pracy, mus jest gotowy. Trzeba go tylko jeszcze schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Do musu dodaję troszeczkę erytrytolu, aby go delikatnie dosłodzić. Można podawać go bez dodatków lub dodać na wierzch bitą śmietanę, świeże owoce lub np. mus malinowy.
Makro 1 porcji: 223 kcal, B: 4,5g, T:20g, W: 4,7g (W netto: 2,4g).
Składniki na ok. 6 porcji (kubeczki o pojemności 150 ml):
- 100 g czekolady gorzkiej 85% kakao
- 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 15 g erytrytolu
- 200 g słodkiej śmietanki 30%, schłodzonej
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Czekoladę posiekać drobno i przełożyć do miski.
- Oddzielić białka od żółtek do dwóch misek (w miarę wysokich, bo białka i żółtka będą ubijane). Do białek dodać szczyptę soli, a do żółtek erytrytol.
- 100 g słodkiej śmietanki wlać do małego garnka i doprowadzić do momentu zagotowania. Czekoladę zalać gorącą śmietanką i wymieszać łyżką, aż powstanie gładka masa.
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Ubić 100 g śmietanki na sztywno.
- Żółtka ubijać z erytrytolem przez 3 minuty na najwyższych obrotach na jasną masę.
- Ubite żółtka dodać do czekolady i wymieszać łyżką tylko do połączenia.
- Wmieszać delikatnie bitą śmietanę, a następnie ubite białka.
- Gotowy mus przełożyć do kubeczków, filiżanek itp.
- Naczynia przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny (ale najlepiej przez noc).
- Mus można przechować w lodówce do ok. 3 dni. Można go również zamrozić. (Zamrożony wyciągnąć na blat kuchenny i pozostawić na ok. pół godziny w temperaturze pokojowej. Można jeść również lekko zmrożony ;)).
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
|
Liczba porcji: |
ok. 6 |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | średni |