Eton Mess


Angielski deser bezowy z bitą śmietaną i truskawkami. Pyszny, lekki deser, który polecam wykonać w sezonie truskawkowym. Można go zrobić również z innymi owocami jak np. malinami, jagodami, jeżynami, kiwi, mieszanką owoców leśnych itp. Łatwy do przygotowania, a w smaku obłędny.
Składniki na 4 porcje:
- 500 g świeżych truskawek
- 500 ml słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
- ok. 80- 100 g bez (kupnych lub z przepisu: "Bezy")
- ½ łyżki cukru pudru
Do dekoracji (opcjonalnie):
- kilka truskawek
- listki mięty
Sposób przygotowania:
- Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Trochę mniej niż połowę zmiksować blenderem na mus, a resztę pokroić na kawałki. Wymieszać razem i posłodzić cukrem pudrem. (Ilość cukru zależy od truskawek. Jeśli są słodkie, cukier można pominąć).
- Bezy pokruszyć na grube kawałki.
- Śmietankę ubić, aż zgęstnieje, ale nie będzie całkiem sztywna. Dodać pokruszone bezy i wymieszać delikatnie łyżką lub szpatułką.
- Połowę truskawek z musem rozłożyć do czterech szklanek lub pucharków. Wyłożyć połowę bitej śmietany z bezami. Wyłożyć resztę truskawek i przykryć resztą śmietany z bezami.
- Można udekorować kawałkami truskawek i listkami mięty.
- Deser podawać od razu lub chwilę schłodzić w lodówce.
Uwaga:
* Jeśli pieczecie sami bezy, to należy przygotować je z 2 białek według przepisu: "Bezy".
![]() |
Kuchnia: |
Angielska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.