Deser budyniowo- truskawkowy
Lekki deser przygotowany z domowego budyniu waniliowego z dodatkiem bitej śmietany dla większej puszystości, ze świeżymi truskawkami i biszkoptami.
Składniki na 4 porcje:
- 400 ml mleka
- 4 żółtka
- ½ laski wanilii
- 40 g cukru
- 30 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 200 g słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
- ok. 200 g świeżych truskawek
- ok. 100 g podłużnych biszkoptów (w wersji bezglutenowej: bezglutenowych biszkoptów Schär Savoiardi)
- trochę mleka do namoczenia biszkoptów
Sposób przygotowania:
- Pół laski wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
- Połowę mleka, ziarenka wanilii i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie trzepaczką z żółtkami i skrobią. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje.
- Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przykryć go od razu folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
- Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Pokroić na kawałki.
- Gdy budyń będzie chłodny, ubić śmietankę na sztywno. Budyń wymieszać trzepaczką na gładką masę i wmieszać delikatnie trzepaczką ubitą śmietanę.
- 4 biszkopty odłożyć do dekoracji. Resztę połamać na grube kawałki. (Jeden biszkopt przełamać na ok. 4 części).
- Trochę zimnego mleka wlać do małej miseczki. Po kawałku biszkopta zanurzać na 1 sekundę w mleku i układać na dnie czterech szklanek lub pucharków, wykorzystując połowę biszkoptów.
- Na biszkopty wyłożyć połowę budyniu (po 2 kopiate łyżki na szklankę) i wyłożyć połowę truskawek. Ponownie wyłożyć kawałki biszkoptów namoczonych w mleku, resztę budyniu i pozostałe truskawki. W każdy deser wbić po jednym biszkopcie.
- Deser podawać od razu lub schłodzić w lodówce.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
|
Liczba porcji: |
ok. 4 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 30663
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!