Deser Banoffee w wersji wegańskiej


Wegańskie Banoffee jest zdecydowanie zdrowsze od klasycznego deseru Banoffee, a w smaku jest przepyszne, kremowe i słodziutkie, choć nie zawiera zwykłego cukru, nabiału, czy glutenu. Składa się ze śmietanki kokosowej, posypanej wiórkami z gorzkiej czekolady, bananów, polanych słodkim karmelem z daktyli i klejąco- chrupiącego, orzechowego spodu.
Składniki na ok. 4 porcje:
Orzechowy spód:
- 1 szklanka mieszanych orzechów (np. włoskich, laskowych, nerkowców, migdałów)
- 2 łyżki syropu klonowego (lub ewentualnie miodu)
- 2 łyżki masła orzechowego*
Daktylowy karmel:
- ¾ szklanki suszonych daktyli bez pestek
- 4 łyżki masła orzechowego*
- szczypta soli
Kokosowa bita śmietana:
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
Dodatkowo:
- 2 banany
- 1 łyżka soku z cytryny
- trochę gorzkiej czekolady do posypania (najlepiej o wysokiej zawartości kakao)
Sposób przygotowania:
- Puszkę z mlekiem kokosowym schłodzić w lodówce przez co najmniej 24 godziny.
- Suszone daktyle do przygotowania karmelu zalać wrzątkiem i pozostawić na ok. 15 minut. Następnie odsączyć na sitku, nie wylewając wody, w której się moczyły.
- Przygotować orzechowy spód. Orzechy, syrop klonowy i masło orzechowe zmiksować w malakserze lub innym urządzeniu z ostrym nożem (u mnie Thermomix) na zwartą, klejącą masę. Masę podzielić na 4 części i rozłożyć na dnie 4 szklanek.
- Przygotować daktylowy karmel. Namoczone daktyle, masło orzechowe i szczyptę soli zmiksować blenderem lub w malakserze. Dalej miksując, dodawać stopniowo wodę odlaną z daktyli, aż masa będzie miała konsystencję przypominającą masę krówkową, czyli będzie gładka, kremowa i nie za gęsta.
- Banany obrać, pokroić w plasterki i wymieszać z sokiem z cytryny. Rozłożyć do szklanek. Polać daktylowym karmelem.
- Przygotować kokosową bitą śmietanę. Schłodzone mleko kokosowe w puszce wyciągnąć z lodówki, odwrócić do góry dnem i otworzyć. Odlać wodę kokosową (można ją wykorzystać np. do smoothie), a śmietankę kokosową (twardą, białą część z puszki) przełożyć do miski. Ubić mikserem na sztywno (jak zwykłą, słodką śmietanę 30- 36%). Ubitą śmietanę wyłożyć łyżką na warstwę karmelową lub przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i udekorować deser. Deser posypać startą czekoladą.
- Można podawać od razu, ale lepiej schłodzić go w lodówce.
Uwagi:
- 1 szklanka = 250 ml
- *Masło orzechowe polecam czyste, bez żadnych dodatków, czyli 100% orzechów.
![]() |
Kuchnia: |
Angielska |
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | wysoki |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.