Budyń jaglany z jabłkiem

Sycący, zdrowy budyń z kaszy jaglanej z musem jabłkowym, startym jabłkiem, rodzynkami i cynamonem. Nie prezentuje się może apetycznie, ale jest naprawdę smaczny. Ostatnio to moje ulubione śniadanie, na przemian z jajkami w koszulkach ;). Budyniu nie słodzę. Wystarczy słodycz z rodzynek, musu i jabłka. Jeśli chcecie, możecie go dosłodzić do smaku miodem lub syropem klonowym.

Składniki na 2 porcje:

1 szklanka = 250 ml

  • ½ szklanki kaszy jaglanej (lub 100 g)
  • ok. 350 ml mleka (krowiego lub roślinnego)
  • 150 g musu jabłkowego, najlepiej bez dodatku cukru (kupnego lub domowego: "Mus jabłkowy")
  • 1 jabłko
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki migdałów w płatkach

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną przełożyć na drobne sitko i przepłukać ciepłą wodą, a następnie przelać wrzątkiem. Odcedzić.
  2. Kaszę przełożyć do garnka i zalać 250 ml mleka. Doprowadzić do zagotowania. Od zagotowania, gotować na niskiej mocy palnika przez ok. 15 minut, aż kasza będzie miękka i wchłonie całe mleko. Garnek podczas gotowania przykryć pokrywką, zostawiając małą szczelinę.
  3. W międzyczasie uprażyć na suchej patelni migdały w płatkach. Odstawić na bok.
  4. Garnek z ugotowaną kaszą ściągnąć z palnika. Do gorącej kaszy dodać mus jabłkowy i cynamon. Zmiksować porządnie blenderem (lub w malakserze) przez kilka minut na jak najgładszą masę. W razie potrzeby dolewać mleka, aż do uzyskania konsystencji budyniu. (Dodaję ok. 100 ml).
  5. Do budyniu wmieszać rodzynki i starte na tarce o dużych oczkach jabłko.
  6. Gotowy budyń przełożyć do dwóch miseczek. Posypać prażonymi płatkami migdałowymi.
  7. Podawać od razu.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 2

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Budyń jaglany z jabłkiem