Zapiekanka rabarbarowa
![](/plugins/content/jlexcomment/assets/icon.png)
![Zapiekanka rabarbarowa Zapiekanka rabarbarowa](/images/content/437/zapiekanka_rabarbarowa.jpg)
Zapiekanka ze świeżego rabarbaru, pokryta cienką, serową pierzynką. Idealna na szybki poobiedni deser. Jest bardzo smaczna i lekka.
Składniki na ok. 3- 4 porcje:
- 500 g rabarbaru (waga po obcięciu końcówek)
- 100 g ciasteczek Amaretti lub biszkoptów podłużnych
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 125 g twarogu z wiaderka, twarożku śmietankowego lub quarku
- 2 łyżki wody (chłodnej lub lekko ciepłej)
Sposób przygotowania:
- Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki ok. 1- 2 cm. (Nie trzeba go obierać).
- Ciasteczka Amaretti lub biszkopty przełożyć do woreczka do mrożenia i potłuc wałkiem na mniejsze kawałki.
- Rabarbar przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem lub margaryną. Posypać cukrem.
- Oddzielić białko od żółtka. Żółtko ubić mikserem na najwyższych obrotach z cukrem pudrem i waniliowym oraz 2 łyżkami wody na jasną masę. Dodać twaróg i zmiksować do połączenia.
- Białko ubić na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.
- Odłożyć część pokruszonych ciasteczek do dekoracji. Resztę wyłożyć do formy na rabarbar. Na to rozłożyć masę serową.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut do zarumienienia w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół.
- Posypać odłożonymi ciasteczkami i podawać najlepiej na ciepło.
Uwaga:
- W wersji bezglutenowej proszę wybrać ciasteczka bezglutenowe.
Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Das große Buch der Aufläufe und Gratins".
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 3- 4 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |
![Zapiekanka rabarbarowa Zapiekanka rabarbarowa](/images/content/437/zapiekanka_rabarbarowa_2.jpg)
![Zapiekanka rabarbarowa Zapiekanka rabarbarowa](/images/content/437/zapiekanka_rabarbarowa_3.jpg)
![Zapiekanka rabarbarowa Zapiekanka rabarbarowa](/images/content/437/zapiekanka_rabarbarowa_4.jpg)
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.