Zapiekanka rabarbarowa

Zapiekanka ze świeżego rabarbaru, pokryta cienką, serową pierzynką. Idealna na szybki poobiedni deser. Jest bardzo smaczna i lekka.

Składniki na ok. 3- 4 porcje:

  • 500 g rabarbaru (waga po obcięciu końcówek)
  • 100 g ciasteczek Amaretti lub biszkoptów podłużnych
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 125 g twarogu z wiaderka, twarożku śmietankowego lub quarku
  • 2 łyżki wody (chłodnej lub lekko ciepłej)

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki ok. 1- 2 cm. (Nie trzeba go obierać).
  2. Ciasteczka Amaretti lub biszkopty przełożyć do woreczka do mrożenia i potłuc wałkiem na mniejsze kawałki.
  3. Rabarbar przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem lub margaryną. Posypać cukrem.

2

  1. Oddzielić białko od żółtka. Żółtko ubić mikserem na najwyższych obrotach z cukrem pudrem i waniliowym oraz 2 łyżkami wody na jasną masę. Dodać twaróg i zmiksować do połączenia.
  2. Białko ubić na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.
  3. Odłożyć część pokruszonych ciasteczek do dekoracji. Resztę wyłożyć do formy na rabarbar. Na to rozłożyć masę serową.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut do zarumienienia w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół.
  5. Posypać odłożonymi ciasteczkami i podawać najlepiej na ciepło.

Uwaga:

  • W wersji bezglutenowej proszę wybrać ciasteczka bezglutenowe.

Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Das große Buch der Aufläufe und Gratins".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 3- 4

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Zapiekanka rabarbarowa Zapiekanka rabarbarowa Zapiekanka rabarbarowa