Skórka pomarańczowa do dekoracji

Przepis na skórka pomarańczowa do dekoracji. Kandyzowana skórka pomarańczowa, pocięta na paseczki przyda się do dekoracji tortów, ciast i innych wypieków.
Składniki:
- 2 pomarańcze
- 20ml soku wyciśniętego z pomarańczy
- 50ml likieru pomarańczowego (lub soku pomarańczowego)
- 150g cukru
Sposób przygotowania:
- Pomarańcze sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. (Najlepiej pociąć skórę na ćwiartki i ściągnąć ją z pomarańczy). Ze skórek usunąć jak najwięcej białej części. Skórki pociąć w cienkie paski.
- Skórki, cukier, likier i sok z pomarańczy przełożyć do garnka i gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż większość płynu wyparuje i powstanie dość gęsty syrop.
- Ciasto najlepiej dekorować skórkami lekko ciepłymi, wtedy można je łatwo od siebie oddzielić i dowolnie powyginać.
Uwaga: Skórek specjalnie nie osuszam. Dekoruję lekko ciepłymi, wyciągając po jednej prosto z garnka. Jeśli skórki za bardzo zastygną i skleją się ze sobą, przed dekoracją można je ponownie lekko podgrzać w garnku lub kuchence mikrofalowej.
Smacznego.
Przykład wykorzystania:
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.