Pączki luksusowe

Luksusowe pączki przygotowane na samych żółtkach. Dzięki dużej ilości żółtek pączki są lekkie, delikatne, puszyste i pyszne. Ciasto zawiera dodatek skórki pomarańczowej, która nadaje mu aromatu.

Pączki można nadziać według uznania dowolnym nadzieniem i również dowolnie udekorować. Ja nadziałam je przetartym dżemem, posmarowałam dość rzadkim lukrem rumowym i posypałam posiekaną skórką pomarańczową.

https://www.youtube.com/watch?v=WgaTS8GJ5Zk

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 7 żółtek
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • 1 łyżka spirytusu

Lukier rumowy:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 białko
  • ok. 40- 50 ml rumu

Dodatkowo:

  • ulubiony dżem
  • kandyzowana skórka pomarańczowa ok. 50 g
  • olej do smażenia (1- 1,5 litra)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4- 5 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Masło roztopić.
  3. Żółtka utrzeć z resztą cukru mikserem na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę. (Ubijać parę minut). Na końcu wmiksować startą skórkę pomarańczową.
  4. Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn i masę jajeczną (czyli utarte żółtka z cukrem i skórką). Wyrobić ciasto. Podczas wyrabiania wlewać stopniowo roztopione, chłodne masło, a następnie spirytus. (Polecam zagnieść ciasto robotem kuchennym ok. 10 minut, używając haka do zagniatania ciasta, ponieważ ciasto jest klejące. Można również zagnieść ciasto mikserem ręcznym, używając mieszadeł przez ok. 5 minut, a następnie wyrobić ręcznie kolejne 5 minut).
  5. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1- 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
  6. Odrywać z ciasta kawałki ważące po ok. 65 g i formować z nich okrągłe kulki. (Ciasto jest klejące. Ręce dobrze obsypywać mąką) . Układać je na posypanym mąką blacie i przykryć ściereczką do wyrośnięcia na ok. 20- 30 minut. Pączki powinny być leciutkie i puszyste.
  7. Pączki smażyć na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. (Tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C. Pączki smażymy ok. 2 minut z jednej strony. Podczas smażenia sprawdzać temperaturę oleju).
  8. Usmażone pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
  9. Dżem przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się kawałków owoców i pestek (które mogłyby przytkać tylkę do nadziewania).
  10. Dżem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką do nadziewania pączków i nadziać nim pączki.
  11. Kandyzowaną skórkę pomarańczową posiekać drobno.
  12. Przygotować lukier. Cukier puder utrzeć z białkiem na gładką masę. Następnie wmiksować rum.
  13. Pączki posmarować lukrem przy pomocy silikonowego pędzelka i od razu posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250 ml.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Pączki luksusowe Pączki luksusowe Pączki luksusowe