Bukiet z muffinek


Piękny, jadalny i słodki bukiet można przygotować w łatwy sposób. Wystarczy upiec dowolne muffinki lub babeczki i udekorować je dowolnym kremem lub masą. Poniżej przedstawiam Wam moją propozycję. Taki bukiet to wspaniały prezent nie tylko na Dzień Matki, ale również na Walentynki, urodziny i imieniny.
Chcąc przygotować taki bukiet należy zaopatrzyć się w styropianową kulę (na 12 babeczek powinna mieć 12 cm średnicy) i doniczkę lub wazon pasujący do kuli.
Składniki na ok. 14 babeczek:
Ciasto czekoladowe:
- 170g masła
- 2 jajka
- 150g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 100ml mleka
- 200g czekolady gorzkiej
- 30g kakao
- 170g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 250g serka mascarpone
- 200g słodkiej śmietany 30- 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 70g jagód (świeżych lub mrożonych)
- 70g malin (świeżych lub mrożonych)
Dodatkowo:
- styropianowa kula o średnicy 12 cm
- doniczka/ wazon
- wykałaczki
- zielona bibuła/ zielone papilotki / zielone serwetki lub zielony papier
Sposób przygotowania:
- Jeśli używamy mrożonych owoców należy je wcześniej rozmrozić.
- Przygotować muffinki. Czekoladę posiekać (drobno lub na większe kawałki).
- W jednej misce wymieszać posiekaną czekoladę, kakao, mąkę i proszek do pieczenia.
- W drugiej misce wymieszać dokładnie trzepaczką miękkie masło, jajka, cukier, cukier waniliowy i mleko. (Masa będzie wyglądała na zwarzoną). Dodać składniki z pierwszej miski i wymieszać, tylko do momentu połączenia się składników.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy. (Ciasta jest trochę więcej niż na 12 muffinków. U mnie wyszło 14).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
- Po upieczeniu muffinki pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Kulę styropianową umieścić w pasującej doniczce lub wazonie.
- W kulę należy wbijać po dwie wykałaczki na każdego muffinka. (Można zacząć od dołu lub od góry. Chcąc rozmieścić muffinki równomiernie można użyć dodatkowych papilotek, układać je w wybranych miejscach i wbijać przez nie wykałaczki. Nie jest to jednak konieczne. Należy zwrócić uwagę na to, aby muffinki znajdujące się najniżej były w miarę możliwości jak najbardziej skierowane do góry lub ewentualnie pionowo, aby nałożony krem nie odpadł).
- Na wykałaczki nabić muffinki.
- Wolne przestrzenie między muffinkami wypełnić pogniecioną bibułą (lub pogniecionymi, zielonymi papilotkami, serwetkami itp.) uważając, aby bibuła nie nachodziła na muffinki (aby krem nie miał z nią kontaktu).
- Przygotować krem. Owoce (osobno maliny i osobno jagody) przetrzeć przez sitko. Zimny serek i zimną śmietanę przełożyć do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. (Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Pod koniec miksowania dodać cukier puder. Krem podzielić na pół i każdą połowę wymieszać delikatnie z owocami.
- Gotowe kremy przełożyć do rękawów cukierniczych z ozdobną tylką i ozdobić muffinki. Bukiet przechowywać w lodówce.
Uwaga:
- Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 12- 14 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |




Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.