Muffinki z czekoladą

396 Komentarzy
Muffinki z czekoladą

Zwykłe, waniliowe muffinki z kawałkami czekolady. Uwielbiane przez dzieci. Proste i szybkie do przygotowania.

Składniki na ok. 12 sztuk:

  • 300g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 150ml gazowanej wody mineralnej
  • 100ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g posiekanej czekolady (nie za drobno) lub groszku czekoladowego

Sposób przygotowania:

  1. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
  2. W drugiej misce wymieszać trzepaczką gazowaną wodę mineralną, olej i jajka.
  3. Następnie wymieszać trzepaczką składniki z obu misek. Nie mieszać długo, lecz tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką kawałki czekolady.
  4. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto nałożyć do papilotek.
  5. Muffinki piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Studzić przez parę minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągnąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga:

  • Jajka powinny mieć temperaturę pokojową.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Muffinki z czekoladą Muffinki z czekoladą
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika Kulka · 5 lat temu
    Ładnie wyrastają, są puszyste i proste w przygotowaniu. Będę wracać do tego przepisu :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lola · 5 lat temu
    Czy ktoś próbował zastąpić olej na przykład margaryna lub masłem?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ada · 5 lat temu
      Tak ja zrobiłam z masłem;) wszystko super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ula · 6 lat temu
    Super przepis. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinia · 6 lat temu
    Czy zamiast wody gazowanej można dodać jogurt naturalny? I jaka ilość? Pozdrawiam :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Jogurt naturalny będzie raczej za gęsty. Możesz użyć wodę lub mleko.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 6 lat temu
    Zamiast wody gazowanej dodałam mleka . Pyszne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angela · 6 lat temu
    A wyszły tak :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angela · 6 lat temu
    Dzięki za przepis :) Nigdy nie robiłam na wodzie gazowanej :)
    Wyszły pyszne :) Polecam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 6 lat temu
    Najlepsze (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 6 lat temu
    Muffinki przepyszne polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kucharzlv100 · 6 lat temu
    Wyszły bardzo fajnie.. tylko przywarły do papilotek ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Spinka · 6 lat temu
    Babeczki naprawdę spore i pięknie wyglądają. Ciasto przyjemne w odbiorze, delikatne, jednak dla mnie ma dość niewyrazisty smak- radziłbym dodać trochę więcej cukru albo jakiś aromat. Pozdrawiam i dzięki! Na dzień chłopaka jak znalazł (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 6 lat temu
    Zrobiłam z normalną wodą i wyszły bardzo dobre. ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 6 lat temu
    A musi być użyta woda gazowana? Czy zwykła niegazowana też dąb radę?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Magda · 6 lat temu
      dzięki gazowanej wodzie babeczki będą puszyste, z niegazowaną pewnie aż tak nie urosną
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anula Gaming ^-^ · 6 lat temu
    Wyszły wspaniale (heart) Upiekły się szybciutko (giggle)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 6 lat temu
    (nod)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 6 lat temu
    Mam pytanie :)
    Muffinki wyszły pyszne, niestety przywarły do papilotek (używałam papierowych), jak uniknąć takiego błedu ? ;(
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Monika · 6 lat temu
      Można papierki delikatnie posmarować oliwą.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    hela · 6 lat temu
    mozna to przelozyc na ilosc w szklance?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      1 szklanka= 250 ml
      300 g mąki pszennej = 2 szklanki
      100 g cukru= pół szklanki
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Anka · 6 lat temu
      Tu masz fajny przelicznik ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Widz · 6 lat temu
    Przedewszystkim prosty przepis na dobre muffinki. Wystarczy odrobina fantazji zeby zrobic z nich cos wyjatkowego.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bartek · 6 lat temu
    Ja dodałem starte 3 batony 3bit na tarce super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Barbara · 6 lat temu
    babeczki szybkie , łatwe w wykonaniu.Smaczne choc bez wielkiego wow.