Muffinki z czekoladą


Zwykłe, waniliowe muffinki z kawałkami czekolady. Uwielbiane przez dzieci. Proste i szybkie do przygotowania.
Składniki na ok. 12 sztuk:
- 300g mąki pszennej
- 100g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jajka
- 150ml gazowanej wody mineralnej
- 100ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g posiekanej czekolady (nie za drobno) lub groszku czekoladowego
Sposób przygotowania:
- W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
- W drugiej misce wymieszać trzepaczką gazowaną wodę mineralną, olej i jajka.
- Następnie wymieszać trzepaczką składniki z obu misek. Nie mieszać długo, lecz tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką kawałki czekolady.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto nałożyć do papilotek.
- Muffinki piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Studzić przez parę minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągnąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Uwaga:
- Jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
- ← Poprzednie
- ...
- Następne →