Babeczki dyniowe z popcornem


Słodkie babeczki dyniowe udekorowane masą krówkową i popcornem. Ciasto na babeczki, dzięki puree z dyni i maślance, jest wilgotne i ma ładny, intensywny, pomarańczowy kolor. Babeczki są słodkie, ładnie się prezentują i podobają się bardzo dzieciom. Niekoniecznie musicie zdradzać, co jest w środku ;).
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
W wersji bezglutenowej należy zamiast mąki pszennej i ziemniaczanej użyć łącznie 150g uniwersalnej mąki bezglutenowej.
Składniki na ok. 10- 12 sztuk:
Ciasto:
- 100g puree z dyni Hokkaido (przepis na puree tutaj)
- 50ml maślanki
- 80g masła
- 90g cukru
- 2 jajka (rozmiar M)
- 100g mąki pszennej
- 50g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Dekoracja:
- 50g suszonych ziaren kukurydzy
- ok. 300g masy krówkowej
- sól
- olej do przygotowania popcornu
Sposób przygotowania:
- Maślankę wymieszać dokładnie trzepaczką z puree z dyni.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym jajku, miksując każde co najmniej pół minuty.
- W misce wymieszać mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Dodawać na przemian z maślanką dyniową do utartej masy maślano- jajecznej.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasto do ok. 2/3 wysokości papilotki.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Lekko ciepłe przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować popcorn. Do garnka nalać małą ilość oleju. Wsypać ziarna kukurydzy i rozprowadzić je równomiernie po całym dnie. (Powinna być tylko jedna warstwa ziaren na dnie). Garnek przykryj pokrywką. Podgrzewać na średniej mocy palnika. Po chwili ziarna zaczną pękać. Kiedy „strzelanie“ w garnku ucichnie, ściągnąć go z pieca. Gotowy popcorn przełożyć do miski i posypać solą.
- Masę krówkową podgrzać w mikrofalówce lub w garnku na piecu, aby zrobiła się rzadsza. Babeczki posmarować masę krówkową i udekorować popcornem, który można sklejać ze sobą za pomocą masy krówkowej. Z wierzchu popcorn można również delikatnie pokryć masą.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 10- 12 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |




Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.