Jagodzianki

224 Komentarzy
Jagodzianki

Domowe jagodzianki. Miękkie, puszyste, delikatnie cytrynowe bułeczki drożdżowe pełne jagodowego nadzienia.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka, lekko ciepłego
  • 50 g cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 75 g masła, temperatura pokojowa
  • szczypta soli
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • skórka starta z połowy cytryny

Nadzienie:

  • 500 g jagód lub borówki amerykańskiej
  • 3 łyżki cukru pudru

Lukier:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki wrzątku

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 kopiatymi łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło (pokrojone na kawałki), startą skórkę cytrynową i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. (Można zagnieść ciasto ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Ciasto będzie dość rzadkie, ale powinno odchodzić od ręki).
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na blat posypany mąką i uformować wałek. Wałek podzielić na 16 części. (Dzielę wałek na pół i każdą część znowu na pół itd., aż uzyskam 16 kawałków).

2

  1. Jagody oczyścić i wymieszać z cukrem pudrem.
  2. Każdy kawałek ciasta uformować w kulę i rozpłaszczyć ją na ręce. Na środku nałożyć dużą łyżkę jagód i zlepić brzegi, jak pieroga. Uformować podłużną bułeczkę.

3

4

  1. Gotowe bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu, pozostawiając odstęp między nimi. (Bułeczki ułożyłam na dwóch blachach). Pozostawić do podrośnięcia na 10 minut.

6

  1. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180°C (grzałka góra- dół).
  2. Bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do zarumienienia, jedną blachę po drugiej. (Bułeczki lubią pękać, ponieważ pakujemy w nie maksymalną ilość nadzienia. Wypływa trochę soku, ale bułeczki pozostają kształtne i pełne nadzienia).
  4. Przygotować lukier: Rozetrzeć cukier puder (najlepiej przesiany) z wrzątkiem na gładką masę. Lekko ciepłe lub zimne jagodzianki polukrować.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Jagodzianki Jagodzianki JagodziankiJagodzianki
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania Borecka · 2 lat temu
    Rewelacyjne mają tylko jedną wadę za szybko znikają😆
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 2 lat temu
    Robiłam jagodzianki według tego przepisu, tylko w porcjach razy 2 i troszkę więcej cukru ( pomyliłam łyżkę z łyżeczką). Zrobiłam z kruszonką i lukrem cytrynowym ( przy tarciu skórki do ciasta się rozpędziłam a nadmiar dodałam do lukru ). Wyszło mi około 35 szt. idealne, pyszne...no poezja...polecam przepis, sprawdzony. Kradnę przepis i już ma plan zastąpić jagody jabłkami 😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna Pyrczak · 3 lat temu
    Genialny przepis! Jagodzianki smakują jak "sklepowe" :), piekłam drugi rok z rzędu, a marzyłam o nich od miesięcy. Na emigracji perfekcyjna opcja na przybliżenie smaku dzieciństwa!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 3 lat temu
    Zastanawiam się, Do tarty przesmażam jagody czy jeśli dodałabym galaretki cytrynowej do mrożonych owoców to byłoby ok? Galaretka powinna związać wodę...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Irka · 3 lat temu
    Czy suche drożdże wymieszać z mąką czy robić zaczyn?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Czy można dać suchych drożdży ? I ile ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bartosz · 3 lat temu
    Na której pozycji piec najlepiej ? Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Roksana · 3 lat temu
    Przepis super ale niestety za dużo drożdży na taką ilość mąki. Czuć same drożdże, myślę że zmniejszenie ilości do 15-20 gram i będzie idealnie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Monika · 2 lat temu
      Bez przesady! W innych przepisach jest 50g na 500g mąki. Tu jest i tak minimalnie. A jak pani chce, to w ogóle może drożdży nie dawać 😉, z pewnością nie będzie ich wtedy czuć...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika · 3 lat temu
    Witam , czy mogę zrobić wieczorem ciasto , dać do lodówki i rano upiec czy nie wyjdą ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    ciasto rewelacyjne.A jagodzianki przepyszne. Dziękuję za wspanialy przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 3 lat temu
    Ciasto idealnie miękkie i elastyczne. Pierwszy raz robiłam z tego przepisu i wyszło idealne. Moja wersja jest bez lukru. Czy to uniwersalne ciasto drożdżowe, np do makowca też?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Tak, można to ciasto wykorzystać do innych drożdżówek lub ciast drożdżowym w tym również makowca.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    DOROTA · 3 lat temu
    ROBIŁAM PIERWSZY RAZ , WYSZŁY PYSZNE !!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maja · 3 lat temu
    Pyszne❤️( z dżemem również)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Pyszne, robiłam nie raz. (nod)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 3 lat temu
    Pyszne, pulchniutkie..Zamiast jednego jajka dałam dwa żółtka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 3 lat temu
    Jakiej najlepiej mąki użyć tortowa , 450 czy inna abo jakąś konkretną może ktoś polecić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grzegorz · 3 lat temu
    Bardzo dobry przepis. Dzisiaj sprawdziłem wyszły bardzo dobre jagodzianki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 3 lat temu
    Bułeczki przepyszne. Pierwszy raz w życiu robiłam i napewno nie ostatni.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 3 lat temu
    One są niesamowicie pyszne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 3 lat temu
    Po prostu pycha!