Jagodzianki

223 Komentarzy
Jagodzianki

Domowe jagodzianki. Miękkie, puszyste, delikatnie cytrynowe bułeczki drożdżowe pełne jagodowego nadzienia.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka, lekko ciepłego
  • 50 g cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 75 g masła, temperatura pokojowa
  • szczypta soli
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • skórka starta z połowy cytryny

Nadzienie:

  • 500 g jagód lub borówki amerykańskiej
  • 3 łyżki cukru pudru

Lukier:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki wrzątku

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 kopiatymi łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło (pokrojone na kawałki), startą skórkę cytrynową i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. (Można zagnieść ciasto ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Ciasto będzie dość rzadkie, ale powinno odchodzić od ręki).
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na blat posypany mąką i uformować wałek. Wałek podzielić na 16 części. (Dzielę wałek na pół i każdą część znowu na pół itd., aż uzyskam 16 kawałków).

2

  1. Jagody oczyścić i wymieszać z cukrem pudrem.
  2. Każdy kawałek ciasta uformować w kulę i rozpłaszczyć ją na ręce. Na środku nałożyć dużą łyżkę jagód i zlepić brzegi, jak pieroga. Uformować podłużną bułeczkę.

3

4

  1. Gotowe bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu, pozostawiając odstęp między nimi. (Bułeczki ułożyłam na dwóch blachach). Pozostawić do podrośnięcia na 10 minut.

6

  1. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180°C (grzałka góra- dół).
  2. Bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do zarumienienia, jedną blachę po drugiej. (Bułeczki lubią pękać, ponieważ pakujemy w nie maksymalną ilość nadzienia. Wypływa trochę soku, ale bułeczki pozostają kształtne i pełne nadzienia).
  4. Przygotować lukier: Rozetrzeć cukier puder (najlepiej przesiany) z wrzątkiem na gładką masę. Lekko ciepłe lub zimne jagodzianki polukrować.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Jagodzianki Jagodzianki JagodziankiJagodzianki
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bozena · 3 lat temu
    Wyszły pyszne super przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 3 lat temu
    Ile ma jedną kalorii?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    what ? · 3 lat temu
    A co zrobić z odczynem z 1 punktu po odczekaniu 15' (gdzie było mleko , drożdże i 4 łyżki mąki ) ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Jola · 3 lat temu
      Dodac do punktu 2 jest to napisane
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gostka · 3 lat temu
    Kompletnie nieudane. W przepisie proporcja mąki jest tak mała, że ciasto to praktycznie slime. Wszędzie jest ten sam przepis, ale on jest bledny wg mnie. Trzeba dać więcej mąki i drożdży i jaj.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Roman · 3 lat temu
      Wręcz przeciwnie, mąki jest za dużo, trzeba dolewać mleka przy mieszaniu składników.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Beata · 3 lat temu
        Odmierzane na wadze wychodzi idealne. Trzeba tylko wyrabiać kilkanaście minut aż przestanie się kleić do rąk.
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Ola · 1 lat temu
          Ja właśnie robiłam i mi beton wyszedł. Wszystko robiłam wg przepisu, odmierzałam wszystko na  wadze
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Witam, nie mam wagi kuchennej, czy 50g cukru to 5 łyżek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karina · 3 lat temu
    Czy można użyć drożdży w proszku?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Tak, 7gram drożdży instant. Wystarczy wymieszać je z mąką i dodać resztę składników.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 3 lat temu
    Czy można użyć mrożonych jagód?:)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Tak, nakładaj zamrożone. Bułeczki będą dłużej wyrastać i najlepiej wydłużyć trochę czas pieczenia. Możesz dodatkowo obtoczyć zamrożone jagody w łyżce skrobi.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Graża · 3 lat temu
    Fantastyczne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Witam, mam tylko pytanie czy pieczemy góra/dół czy termoobieg? Dziękuję :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elżbieta · 4 lat temu
    Pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna Katarzyna · 4 lat temu
    Bułeczki wspaniałe, piekłam już cztery razy i zawsze są idealne. Dziękuję za fantastyczny przepis. 👍👍👍👍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 4 lat temu
    Pyszne puszyste, zrobione dokładnie według przepisu. Należy pamiętać żeby dobrze wyrobić ciasto. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 4 lat temu
    (Zrobiłam już trzeci raz! Wyśmienite!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 4 lat temu
    Przepyszne
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Angela · 3 lat temu
      Witam, Dobry przepis. Wyszły miękkie i pyszne. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    Super przepis, jagodzianki pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 4 lat temu
    Wyrosły pięknie a w smaku wyborne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 4 lat temu
    Wersja z kruszonką 😍Pyszne !!! Dałam więcej cukru ponieważ dodałam skórkę z cytryny która daje kwasowość. Serdecznie polecam 😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monia · 4 lat temu
    Przepis sprawdzony 3 razy🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 4 lat temu
    Mega, mega, mega pyszne! W ciągu 2 tygodni, dziś piekłam 5 raz . Polecam każdemu :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 4 lat temu
    Jagodzianki to Hit w rodzinie! Modyfikuje sobie tylko treść zawartości np. zamiast jagód dodaje borówkę, lub czekoladę i po prostu poezja... Dziękuję za przepis !