Muffinki marmurkowe


Proste i szybkie dwukolorowe, marmurkowe muffinki waniliowo- kakaowe. Szczególnie uwielbiane przez dzieci.
Składniki na 12 sztuk:
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
- 250 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml mleka
- 80 ml oleju
- 2 jajka (rozmiar M)
Dodatkowo:
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka kakao
Polewa czekoladowa:
- 80 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżeczka oleju
- posypka cukrowa
Sposób przygotowania:
- W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
- W drugiej misce wymieszać trzepaczką mleko, olej i jajka.
- Następnie wymieszać trzepaczką składniki z obu misek. Nie mieszać długo, lecz tylko do momentu połączenia się składników.
- Ciasto podzielić na pół. Do jednej części wmieszać kakao i mleko.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać po łyżeczce na przemian jasne z ciemnym.
- Muffinki piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu muffinki wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę posiekać i z łyżeczką oleju roztopić w kąpieli wodnej. Polewę wyłożyć łyżeczką na muffinki. Od razu posypać posypką cukrową.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.