Murzynkowe muffinki


Pewnie niejeden z Was piekł już Murzynka. Zawsze przeszkadza mi, że podczas pieczenia ciasto pęka. Wpadłam więc na pomysł, aby zrobić go w formie muffinek. To był dobry wybór. Ciasta wychodzi akurat na 2 formy. Takim oto sposobem, nie mamy problemu z nieestetycznym wyglądem. Muffinki są puszyste, łatwe i szybkie do przygotowania.
Składniki na ok. 24- 26 sztuk:
Ciasto:
- 300 g cukru
- 250 ml mleka
- 250 g masła (lub margaryny)
- 4 łyżki kakao
- 4 jajka (rozmiar M)
- 375 g mąki pszennej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa:
- ok. 180 g czekolady
- 2 łyżeczki oleju
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto: Cukier, mleko, masło i kakao umieścić w garnku. Podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. (Nie gotować). Masę lekko ostudzić.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Do lekko ciepłej masy dodać jajka i mąkę z proszkiem. Chwilę zmiksować, tylko do momentu połączenia się składników.
- Dwie formy na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do ok. ¾ wysokości papilotki. (Podczas pieczenia pierwszej partii, reszta ciasta może spokojnie stać na blacie).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
- Po upieczeniu muffinki wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- W ten sam sposób upiec resztę muffinek.
- Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na kawałki i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej.
- Przy pomocy łyżeczki wyłożyć polewę na muffinki.
![]() |
Kuchnia: |
Polska |
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 24- 26 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.