Murzynek z wiśniami


Kakaowe ciasto Murzynek przełożone kwaskową warstwą wiśniową, udekorowany polewą czekoladową. Smaczne, czekoladowe połączenia słodkiego z kwaśnym.
Składniki na ok. 24 kawałki:
Ciasto:
- 250g masła (lub margaryny)
- 40g kakao
- 150ml wody
- 300g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 300g mąki pszennej
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa wiśniowa:
- 350g wiśni* ze słoika (waga samych owoców, potrzebny jest słoik ok. 700g)
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- 40g cukru
Polewa czekoladowa:
- 100g czekolady mlecznej
- 100g czekolady gorzkiej
- 100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- 50g masła
Do dekoracji:
- 100g czekolady gorzkiej
- 100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- 50g masła
- wiśnie kandyzowane (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto. Masło (lub margarynę), cukier, cukier waniliowy, wodę i kakao przełożyć do garnka i mieszając, zagotować. Pozostawić do ostygnięcia.
- Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wmieszać trzepaczką do ostygniętej masy.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy czekoladowej i wymieszać krótko trzepaczką, tylko do momentu połączenia się składników.
- Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta.
- Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 175°C (grzałka góra- dół).
- Przygotować warstwę wiśniową. Wiśnie odsączyć na sitku. Następnie przełożyć do niedużego garnka, dodać cukier i sok z cytryny. Zagotować. Następnie gotować na średniej mocy palnika, aż wiśnie się rozpadną i większość płynu wyparuje. (Gotowałam ok. 20 minut). Całość zmiksować blenderem i pozostawić do ostygnięcia.
- Chłodne ciasto przekroić wzdłuż tak, aby powstały dwa blaty. Dolny blat włożyć do formy. Posmarować wiśniami. Przykryć drugim blatem.
- Przygotować polewę. Czekolady połamać na kawałki. Czekoladę razem z masłem i śmietaną podgrzewać w kąpieli wodnej, mieszając, aż powstanie jednolita masa. Gotową polewę wylać na wierzch ciasta. Schłodzić.
- Przygotować dekorację. Czekoladę połamać na kawałki. Czekoladę razem z masłem i śmietaną podgrzewać w kąpieli wodnej, mieszając, aż powstanie jednolita masa. Masę czekoladową wstawić do lodówki do czasu, aż masa na tyle zgęstnieje, że będzie ją można wyciskać z rękawa cukierniczego. Chłodną masę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką w kształcie gwiazdki i wyciskać kleksy na cieście. (Najlepiej najpierw pokroić ciasto na kawałki i każdy kawałek ozdobić). Na środku ułożyć połówkę wiśni kandyzowanej.
Uwaga:
* Mogą być również wiśnie świeże lub mrożone, wypestkowane. Mrożone należy rozmrozić i odsączyć z soku. Cukru dodać do smaku.
![]() |
Kuchnia: |
Polska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 24 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |



Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.