Dwukolorowy sernik kakaowo- waniliowy z wyglądu przypominający znaną babkę „Zebra”. Sposób przygotowania obu ciast jest taki sam. Polega on na naprzemiennym wykładaniu do formy raz jasnego, raz ciemnego ciasta, tworząc paski, jak u zebry.
Składniki:
Spód:
115g herbatników (w wersji bezglutenowej: herbatników bezglutenowych)
1 łyżeczka kakao
30g masła
Masa serowa:
1 kg twarogu z wiaderka lub quarku
180g cukru
5 jajek
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)*
2 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
Przygotować spód. Dno tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasteczka zmielić i wymieszać z kakao. (Zmiksować w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć). Masło roztopić i od razu gorące dodać do zmielonych ciasteczek, wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć na dnie formy i ugnieść łyżką. Podpiec ok. 10 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do lekkiego zarumienienia. Pozostawić do ostygnięcia.
Następnie dno i boki tortownicy owinąć od zewnętrznej strony parokrotnie i szczelnie folią aluminiową. (Sernik pieczony będzie w kąpieli wodnej). Tortownicę wstawić do większego, żaroodpornego naczynia. (Jak to wygląda, możecie zobaczyć w przepisie na "Sernik japoński" w pkt. 1 i “Sernik Nowojorski” w pkt. 3).
Przygotować masę serową. Twaróg, cukier, jajka i budyń w proszku zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. Masę podzielić na pół. Do jednej połowy wmiksować krótko kakao.
Na środek tortownicy, na podpieczone ciasto, nakładać na przemian po ok. 2- 3 łyżki ciemniej i jasnej masy, aż do wyczerpania masy. (W zależności od użytego twarogu, masa serowa będzie się mniej lub bardziej rozpływać na boki. Jeśli nie będzie się wystarczająco rozpływać, można pomóc sobie tylną stroną łyżki, rozkładając masę na boki. Po wyłożeniu całej masy, potrząsnąć tortownicą, aby masa równomiernie się rozłożyła).
W międzyczasie zagotować cały czajnik wody.
Wrzątek nalać ostrożnie do żaroodpornego naczynia mniej więcej do połowy wysokości tortownicy. Całość wsunąć do piekarnika i piec ok. 45 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Masa serowa powinna być na środku ścięta. Jeśli nie jest, piec dłużej).
Sernik pozostawić na 1 godzinę w piekarniku, przy delikatnie uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnąć i pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia. Chłodny sernik wstawić na noc do lodówki.
Uwaga:
*W wersji bezglutenowej upewnić się, że budyń jest bezglutenowy.
Czy jeśli chciałabym zrobić ten przepis w tortownicy 26cm z przelicznikiem to jest x 1.39 to będę musiała dać 1,4 kg twarogu? Nie wiem czy dobrze wyjdzie więc pytam 😁
Można upiec sernik również bez kąpieli wodnej. Kąpiel wodna wpływa na wygląd ciasta (brzegi się nie przypiekają i wierzch jest chroniony przed pękaniem ;) )