350g wiśni* ze słoika (waga samych owoców, potrzebny jest słoik ok. 700g)
sok wyciśnięty z jednej cytryny
40g cukru
Polewa czekoladowa:
100g czekolady mlecznej
100g czekolady gorzkiej
100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
50g masła
Do dekoracji:
100g czekolady gorzkiej
100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
50g masła
wiśnie kandyzowane (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto. Masło (lub margarynę), cukier, cukier waniliowy, wodę i kakao przełożyć do garnka i mieszając, zagotować. Pozostawić do ostygnięcia.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wmieszać trzepaczką do ostygniętej masy.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy czekoladowej i wymieszać krótko trzepaczką, tylko do momentu połączenia się składników.
Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta.
Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 175°C (grzałka góra- dół).
Przygotować warstwę wiśniową. Wiśnie odsączyć na sitku. Następnie przełożyć do niedużego garnka, dodać cukier i sok z cytryny. Zagotować. Następnie gotować na średniej mocy palnika, aż wiśnie się rozpadną i większość płynu wyparuje. (Gotowałam ok. 20 minut). Całość zmiksować blenderem i pozostawić do ostygnięcia.
Chłodne ciasto przekroić wzdłuż tak, aby powstały dwa blaty. Dolny blat włożyć do formy. Posmarować wiśniami. Przykryć drugim blatem.
Przygotować polewę. Czekolady połamać na kawałki. Czekoladę razem z masłem i śmietaną podgrzewać w kąpieli wodnej, mieszając, aż powstanie jednolita masa. Gotową polewę wylać na wierzch ciasta. Schłodzić.
Przygotować dekorację. Czekoladę połamać na kawałki. Czekoladę razem z masłem i śmietaną podgrzewać w kąpieli wodnej, mieszając, aż powstanie jednolita masa. Masę czekoladową wstawić do lodówki do czasu, aż masa na tyle zgęstnieje, że będzie ją można wyciskać z rękawa cukierniczego. Chłodną masę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką w kształcie gwiazdki i wyciskać kleksy na cieście. (Najlepiej najpierw pokroić ciasto na kawałki i każdy kawałek ozdobić). Na środku ułożyć połówkę wiśni kandyzowanej.
Uwaga:
* Mogą być również wiśnie świeże lub mrożone, wypestkowane. Mrożone należy rozmrozić i odsączyć z soku. Cukru dodać do smaku.