Zebra

Pyszna, wilgotna, lekka i puszysta babka dwukolorowa w paski.
Składniki:
- 5 jaj
- 1,5 szklanki cukru
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka wody lub wody gazowanej lub innego napoju gazowanego jak np. fanta
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
- Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo 2,5 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Dalej ubijając dodawać na przemian olej i wodę.
- Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 3 łyżki kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki.
- Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą. Wlewać na środek tortownicy ciasto ciemne na przemian z jasnym (lub nakładać, na przemian, po parę łyżek ciemnego i jasnego ciasta). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka.
Uwaga: 1 szklanka= 250ml.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 30 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 60 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 16 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
- ← Poprzednie
- ...
- Następne →