Zebra
Ocena użytkowników: 5 / 5






Pyszna, wilgotna, lekka i puszysta babka dwukolorowa w paski.
Składniki:
- 5 jaj
- 1,5 szklanki cukru
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka wody lub wody gazowanej lub innego napoju gazowanego jak np. fanta
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
- Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo 2,5 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Dalej ubijając dodawać na przemian olej i wodę.
- Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 3 łyżki kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki.
- Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą. Wlewać na środek tortownicy ciasto ciemne na przemian z jasnym (lub nakładać, na przemian, po parę łyżek ciemnego i jasnego ciasta). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka.
Uwaga: 1 szklanka= 250ml.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 30 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 60 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 16 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"4":9,"2":11,"3":2,"5":0,"6":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.To chodzi o 1/5 szklanki czy półtora
- {"set":null,"list":{"2":3,"3":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.1,5 to półtora, 0,5 to pół :)
- {"set":null,"list":{"2":5}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.podstawówka się kłania
- {"set":null,"list":{"2":3,"3":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pieke zawsze z tego przepisu i zawsze wychodzi pyszna ?Jedynie co to u mnie jest czas pieczenia dłuższy.
- {"set":null,"list":{"2":14,"3":0,"6":1,"4":4}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wczoraj zrobiłam zebrę z tego przepisu, pyszna ,delikatna.Żadnego zakalca :-) To nie pierwszy przepis,który testowałam z Pani strony,zawsze wychodzą super :-)
- {"set":null,"list":{"2":28,"4":13,"5":0,"7":1,"3":0,"6":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.u nas wlasnie wyszedl zakalec :((
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dziś święto dziękczynienia a USA ,idę do siostry i postanowiłam wypróbować , mam nadzieje ,ze smakuje jak wyglada . Użyłam foremki na babkę i oreżade polską. Wyrosła super. Piekłam 45min w temp. 350'f.
- {"set":null,"list":{"2":8,"4":2,"5":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Babka trochę wybuchła, jak widać na zdjęciu. Zamiast wody użyłem fanty. Masę wlałem do formy 21cm.
Czas pieczenia wydłużyłem do 85minut. W opinii mojej żony powinienem dodać odrobinę zapachu cytrynowego. Moim zdaniem udała się :)- {"set":null,"list":{"4":6,"2":19,"3":5,"7":1,"6":0,"5":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ciasto proste w wykonaniu i obłędnie pyszne 🙂
- {"set":null,"list":{"2":5,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wybuchło, bo 2.5 szklanki maki to na większą tortownicę
- {"set":null,"list":{"2":1,"3":1,"4":0,"5":0,"6":1,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ciasto wybucha, gdy z wierzchu już stwardnieje a środek jest jeszcze rzadki. Ktoś podpowiadał, by zaczynać od niższej temperatury , potem podnieść.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Niestety, tak jak się obawiałam, zakalec....
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.😍Wyszedł pyszny i jaki puszysty 🤩 rodzinka zachwycona
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zakalec
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Super przepis. Wypiek udał się. Ciasto puszyste i wilgotne.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy to ciasto nadaje się pod owoce?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja napisze tak. Ciasto robie od lat zawsze wychodzi. Ale dla wiadomości trzeba spojrzeć na typ mąki im niższa tym ciasto robi się wodniste trzeba dodać ciut więcej. Najlepsza mąka to ok 700. Do tego woda zwykła nic nie da bo ciasto musi się napowietrzyć i być lekko gęste. Oczywiście też nie rozdzielam jajek bo to bez sensu wystarcza je dobrze ubić z cukrem by była można gęsta piana.A piekarnik każdy inaczej działa. U mnie było 50min. Tylko ja sprawdzam wykałaczką najwyżej zmieniam pieczenie góra lub dół I dodatkowo 15 minut. Zawsze wyjdzie. Tylko trzeba wprawy I podstawowej wiedzy który każdy ma. Bo ludzie którzy pieką nie są głupi. Powodzenia wszystkim.
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Robie od jakiegoś czasu zebrę z tego przepisu ale nigdy nie rozdzielam jajek tylko ubijam kilka minut na najwyższych obrotach je z cukrem do powstania gęstej piany wrzucam resztę i wychodzi piekne dość duże ciacho. Nauczyłam się nie rozdzielać jajek jak obejrzałam film piekarza który twierdzi że nie ma to sensu jedynie dobrze ubić z cukrem i wyjdzie to samo. A ciasto pycha.
- {"set":null,"list":{"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zrobiłem tak jak pani i wyszło bardzo dobre. I mniej czasu potrzeba na przygotowanie ciasta. Polecam.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.2 razy żona jeden raz ja, wg przepisu, za każdym razem ZAKALEC, Przepis tragiczny,
- {"set":null,"list":{"2":1,"3":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.To chyba ani ty, ani żona nie umiecie w ciasta
- {"set":null,"list":{"3":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Też mi wyszedł zakalec. Wydaje mi się że lepiej byłoby wymieszać mąkę z masą łyżką albo szpatułką, a nie mikserem
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem czy góra i dół?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.góra- dół
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wyszedł super i jest pyszny, dałam zwykłą wodę ale z sokiem pomarańczowym także polecam :)
- {"set":null,"list":{"2":1,"3":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"4":1,"2":0,"3":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Babka wyszła idealna, pytanie: czy jeśli ograniczę na następny da ilość cukru może nie wyjść ?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Można trochę ograniczyć. Myślę, że do 1 szklanki.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Najlepsza zebra jaką jadłam,zawsze wychodzi 🤩
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się