Kolorowa babka składająca się z czterech warstw: waniliowej, kakaowej, wiśniowej i makowej. Dodatkowo babkę wzbogaca dodatek wiśni, ale nie jest on konieczny. Babka jest smaczna, efektowna z wyglądu i łatwa w wykonaniu.
Składniki:
7 jajek
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ szklanki oleju (rzepakowego lub słonecznikowego)
1 łyżka kakao
kisiel wiśniowy bez cukru*
⅓ szklanki suchego maku
ok. 15 sztuk wiśni z kompotu (opcjonalnie)
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1,5 szklanki mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier.
Następnie zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodawać wymieszaną mąkę na przemian z olejem. (Miksować tylko do połączenia się składników).
Ciasto podzielić na 4 części.
Formę keksową o długości 30 cm wysmarować masłem (lub margaryną) i posypać bułką tartą.
Do pierwszej części ciasta wmieszać delikatnie 2 łyżki mąki i 3 żółtka. Ciasto wyłożyć do formy.
Do drugiej części wmieszać kakao i 2 żółtka. Ciasto wyłożyć na pierwszą warstwę.
Do trzeciej części wmieszać kisiel w proszku i 2 żółtka. Ciasto wyłożyć na drugą warstwę.
Do czwartej części wmieszać mak. Ciasto wyłożyć na trzecią warstwę.
Wzdłuż ciasta, przez środek, ułożyć odsączone wiśnie i wcisnąć je w ciasto. W przypadku braku wiśni można ciasto przeciąć nożem wzdłuż formy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 65 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu ciasto pozostawić w formie, aby lekko ostygło. Następnie wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto można posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
1 szklanka= 250ml
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
* Osoby mieszkające w Niemczech mogą użyć np. Rote Grütze Himbeer Geschmack Dr. Oetker
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
2 lat temu
Przepis znany mi z dzieciństwa za sprawą sąsiadki i jej dzieci, od których później wieku nastoletnie wzięłam przepis i piekłam, na stałe zagościl w moich popusowych i smacznych wypiekach! Polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
4 lat temu
Super babka
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina·
5 lat temu
Super wyszedł! Polecam Dodałam trochę aromat waniliowego
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota·
5 lat temu
Piekłam w 150 stopniach, dałam 5 jajek. Pycha :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
5 lat temu
A jaki musi być rozmiar blaszki na babkę tej okrągłej
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
wiesia fff·
12 lat temu
:) piekłam jest wysmienita żeby była bardziej czerwona w środku dodałam barwnik
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
EMILIA·
13 lat temu
wczoraj zrobiłam, wyszło przepięknie.GOŚCIE POD WRAŻENIEM!! Tylko ja dodałam barwniki i kolory były bardzo intensywne:) pozdrawiam wszystkich i dziękuję za przepis. Na pewno będę próbować inne przepisy ( to pierwszy:) )
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
13 lat temu
Hmmm...babka sama w sobie bardzo fajna,w smaku również (ja osobiście za nią nie przepadałam,ale to kwestia gustu-po prostu nie lubię połączenia tych smaków,mój chłopak natomiast wcinał aż mu się uszy trzęsły i to jest dla mnie najlepsza rekomendacja ;))..warstwy,niestety, nie wyszły mi takie jak na zdjęciu, wiśnie opadły prawie na samo dno..myślę,że błędem było to,że nie do końca je osączyłam i chyba były ciut za ciężkie..zrobię ją jednak jeszcze,bo smakowała Lubemu,tym razem z uwzględnieniem własnych wniosków ;)) Przepis bardzo fajny :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna Zimoch·
13 lat temu
świetna babka, polecam i zajadam...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
14 lat temu
Przede wszystkim chciałam bardzo Pani podziękować za stworzenie tej strony przepisy są rewelacyjne i doskonale opisany jest sposób przygotowania. Upiekłam ostatnio babeczkę tulipan i wszyscy byli nią zachwyceni :-) Pozdrawiam bardzo serdecznie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Bardzo mi miło :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ania·
15 lat temu
mam pytanie co to tego kisielu. czy on ma być już gotowy i ostygnięty? czy tak w proszku?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Aniu, wsyp kisiel prosto z torebki ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
8 lat temu
dziękuję bardzo za tak szybką odpowiedź! :) babkę będę piekła w weekend, więc opiszę jak mi wyszła, ale jestem pewna, że tak jak większość przepisów będzie smakowita. :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
8 lat temu
jak obiecałam, tak piszę. CIASTO JEST BOSKIE. cała rodzina zajadała się przy kawie. na prawdę polecam. (: