Babka tulipan

15 Komentarzy
Babka tulipan

Kolorowa babka składająca się z czterech warstw: waniliowej, kakaowej, wiśniowej i makowej. Dodatkowo babkę wzbogaca dodatek wiśni, ale nie jest on konieczny. Babka jest smaczna, efektowna z wyglądu i łatwa w wykonaniu.

Składniki:

  • 7 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki oleju (rzepakowego lub słonecznikowego)
  • 1 łyżka kakao
  • kisiel wiśniowy bez cukru*
  • ⅓ szklanki suchego maku
  • ok. 15 sztuk wiśni z kompotu (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. 1,5 szklanki mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier.
  3. Następnie zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodawać wymieszaną mąkę na przemian z olejem. (Miksować tylko do połączenia się składników).
  4. Ciasto podzielić na 4 części.
  5. Formę keksową o długości 30 cm wysmarować masłem (lub margaryną) i posypać bułką tartą.
  6. Do pierwszej części ciasta wmieszać delikatnie 2 łyżki mąki i 3 żółtka. Ciasto wyłożyć do formy.
  7. Do drugiej części wmieszać kakao i 2 żółtka. Ciasto wyłożyć na pierwszą warstwę.
  8. Do trzeciej części wmieszać kisiel w proszku i 2 żółtka. Ciasto wyłożyć na drugą warstwę.
  9. Do czwartej części wmieszać mak. Ciasto wyłożyć na trzecią warstwę.
  10. Wzdłuż ciasta, przez środek, ułożyć odsączone wiśnie i wcisnąć je w ciasto. W przypadku braku wiśni można ciasto przeciąć nożem wzdłuż formy.
  11. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 65 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu ciasto pozostawić w formie, aby lekko ostygło. Następnie wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  12. Ciasto można posypać cukrem pudrem.

Uwagi:

  • 1 szklanka= 250ml
  • Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
  • * Osoby mieszkające w Niemczech mogą użyć np. Rote Grütze Himbeer Geschmack Dr. Oetker

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Babka tulipan Babka tulipan
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 1 lat temu
    Przepis znany mi z dzieciństwa za sprawą sąsiadki i jej dzieci, od których później wieku nastoletnie wzięłam przepis i piekłam, na stałe zagościl  w moich popusowych i smacznych wypiekach! Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 3 lat temu
    Super babka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 4 lat temu
    Super wyszedł! Polecam Dodałam trochę aromat waniliowego
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 4 lat temu
    Piekłam w 150 stopniach, dałam 5 jajek. Pycha :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 4 lat temu
    A jaki musi być rozmiar blaszki na babkę tej okrągłej
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wiesia fff · 11 lat temu
    :) piekłam jest wysmienita żeby była bardziej czerwona w środku dodałam barwnik
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    EMILIA · 12 lat temu
    wczoraj zrobiłam, wyszło przepięknie.GOŚCIE POD WRAŻENIEM!! Tylko ja dodałam barwniki i kolory były bardzo intensywne:) pozdrawiam wszystkich i dziękuję za przepis. Na pewno będę próbować inne przepisy ( to pierwszy:) )
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 12 lat temu
    Hmmm...babka sama w sobie bardzo fajna,w smaku również (ja osobiście za nią nie przepadałam,ale to kwestia gustu-po prostu nie lubię połączenia tych smaków,mój chłopak natomiast wcinał aż mu się uszy trzęsły i to jest dla mnie najlepsza rekomendacja ;))..warstwy,niestety, nie wyszły mi takie jak na zdjęciu, wiśnie opadły prawie na samo dno..myślę,że błędem było to,że nie do końca je osączyłam i chyba były ciut za ciężkie..zrobię ją jednak jeszcze,bo smakowała Lubemu,tym razem z uwzględnieniem własnych wniosków ;)) Przepis bardzo fajny :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna Zimoch · 12 lat temu
    świetna babka, polecam i zajadam...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 13 lat temu
    Przede wszystkim chciałam bardzo Pani podziękować za stworzenie tej strony przepisy są rewelacyjne i doskonale opisany jest sposób przygotowania. Upiekłam ostatnio babeczkę tulipan i wszyscy byli nią zachwyceni :-) Pozdrawiam bardzo serdecznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ania · 14 lat temu
    mam pytanie co to tego kisielu. czy on ma być już gotowy i ostygnięty? czy tak w proszku?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Aniu, wsyp kisiel prosto z torebki ;)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Ania · 7 lat temu
        dziękuję bardzo za tak szybką odpowiedź! :) babkę będę piekła w weekend, więc opiszę jak mi wyszła, ale jestem pewna, że tak jak większość przepisów będzie smakowita. :)
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Ania · 7 lat temu
          jak obiecałam, tak piszę. CIASTO JEST BOSKIE. cała rodzina zajadała się przy kawie. na prawdę polecam. (: