250g twarogu zmielonego z wiaderka, twarożku śmietankowego lub quarku
200g słodkiej śmietany 30- 36%
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Czekoladę pokroić i roztopić w kąpieli wodnej.
250g masła lub margaryny, 200g cukru i 2 łyżeczki cukru waniliowego utrzeć mikserem. Dalej ubijając dodać po jednym jajku. Kolejno dodać creme fraiche i przestudzoną czekoladę.
W osobnej misce wymieszać 300g mąki,2 łyżki kakao i proszek do pieczenia. Dodać stopniowo do ciasta.
Ciasto wyłożyć do formy keksowej (o długości 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 65 minut w temperaturze 180 °C.
100g masła lub margaryny roztopić.
Do dwóch osobnych misek nasypać po 75g mąki, 2 łyżki cukru i szczyptę soli. Do jednej miski dodać 1 łyżkę kakao. Do obu misek dodać po połowie rozpuszczonego tłuszczu. Zagnieść ciasta na 2 kruszonki.
Około 20 min. przed końcem pieczenia, posmarować ciasto mlekiem i ułożyć kruszonkę na przemian białą z ciemną.
Po upieczeniu pozostawić ciasto na ok. 30 minut a następnie wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały 3 placki.
Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wodzie. Twaróg, 5 łyżek cukru i 2 łyżeczki cukru waniliowego wymieszać trzepaczką lub łyżką. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu serowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do kremu.
Połowę kremu wyłożyć na pierwszy placek. Przykryć drugim plackiem. Nałożyć resztę kremu i przykryć ostatnim plackiem z kruszonką.
Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Witam , upiekłam ale coś nie do końca się udało .Góra ciasta bardzo mocno wyrosła , kruszonki za dużo ( w/g przepisu) i oczywiście nieładnie podzieliłam ciasto na 3 części ale już wiem gdzie popełniłam błędy i następnym razem wyjdzie super :):):) Pozdrawiam
ps. dzieci wcinały aż miło popatrzeć