Ciasto czekoladowe z kremem serowym

2 Komentarzy

Ciasto czekoladowe z kremem serowym

Czekoladowe ciasto babkowe przełożone lekkim kremem serowym. Ciasto udekorowane jest dwukolorową kruszonką.

Składniki:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • 350g miękkiego masła lub margaryny
  • 200g cukru + 9 łyżek (do kremu i posypki)
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 150g creme fraiche lub jogurtu greckiego
  • 450g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 4 listki żelatyny ( = 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 250g twarogu zmielonego z wiaderka, twarożku śmietankowego lub quarku
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę pokroić i roztopić w kąpieli wodnej.
  2. 250g masła lub margaryny, 200g cukru i 2 łyżeczki cukru waniliowego utrzeć mikserem. Dalej ubijając dodać po jednym jajku. Kolejno dodać creme fraiche i przestudzoną czekoladę.
  3. W osobnej misce wymieszać 300g mąki,2 łyżki kakao i proszek do pieczenia. Dodać stopniowo do ciasta.
  4. Ciasto wyłożyć do formy keksowej (o długości 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 65 minut w temperaturze 180 °C.
  5. 100g masła lub margaryny roztopić.
  6. Do dwóch osobnych misek nasypać po 75g mąki, 2 łyżki cukru i szczyptę soli. Do jednej miski dodać 1 łyżkę kakao. Do obu misek dodać po połowie rozpuszczonego tłuszczu. Zagnieść ciasta na 2 kruszonki.
  7. Około 20 min. przed końcem pieczenia, posmarować ciasto mlekiem i ułożyć kruszonkę na przemian białą z ciemną.
  8. Po upieczeniu pozostawić ciasto na ok. 30 minut a następnie wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  9. Ciasto przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały 3 placki.

2

  1. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wodzie. Twaróg, 5 łyżek cukru i 2 łyżeczki cukru waniliowego wymieszać trzepaczką lub łyżką. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu serowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do kremu.
  2. Połowę kremu wyłożyć na pierwszy placek. Przykryć drugim plackiem. Nałożyć resztę kremu i przykryć ostatnim plackiem z kruszonką.
  3. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Przepis pochodzi z gazety "Rezepte pur".

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

 65 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni
kcal Wartości odżywcze (porcja): 390 kcal, Białko: 7g, Tłuszcz: 24g, Węglowodany: 36g

Ciasto czekoladowe z kremem serowym

Ciasto czekoladowe z kremem serowym

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Kasiu[/b] mnie również zostało sporo niewykorzystanej kruszonki. Fajnie, że dzieciom smakowało :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasia · 11 lat temu
    Witam , upiekłam ale coś nie do końca się udało .Góra ciasta bardzo mocno wyrosła , kruszonki za dużo ( w/g przepisu) i oczywiście nieładnie podzieliłam ciasto na 3 części ale już wiem gdzie popełniłam błędy i następnym razem wyjdzie super :):):) Pozdrawiam
    ps. dzieci wcinały aż miło popatrzeć