Ciasto zebra to babka z jasnego i ciemnego ciasta z dodatkiem oleju i wody gazowanej. Piekła je często moja mama. To mój smak dzieciństwa ߘࠃiasto jest smaczne, lekkie, wilgotne, słodkie i puszyste. Pyszne z herbatą, mlekiem lub kawą na podwieczorek.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Ciasto:
5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
1 ½ szklanki cukru (lub 300 g)
2 ½ szklanki mąki pszennej (lub 375 g)
1 szklanka oleju (250 ml)
1 szklanka wody gazowanej lub innego napoju gazowanego jak np. fanta (lub ewentualnie zwykła woda, przeczytaj uwagi pod przepisem*)
3 łyżki mąki pszennej (do jasnego ciasta)
3 łyżki kakao (do ciemnego ciasta)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. (Można też formę wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą). Odstawić na bok.
W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Przesiać.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym żółtku (każde miksując ok. ½ - 1 minuty).
Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodawać stopniowo mąkę z proszkiem, miksując krótko, tylko do połączenia. Następnie wlewać stopniowo na przemian olej i wodę, miksując krótko, tylko do połączenia się składników.
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 3 łyżki przesianego kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki, mieszając delikatnie np. trzepaczką lub szpatułką do połączenia.
Wlewać na środek tortownicy ciasto jasne na przemian z ciemnym (lub nakładać na przemian po ok. 3 łyżek jasnego i ciemnego ciasta).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ciasto chwilę pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągnąć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto przechowywać, zawiniętą w worku foliowym lub szczelnym pojemniku na ciasto, w suchym miejscu w temperaturze pokojowej. Zachowuje świeżość co najmniej przez 3 dni.
Uwagi:
1 szklanka = 250 ml
Woda gazowana dodatkowo spulchnia ciasto, dlatego warto ją dodać (zamiast zwykłej), ponieważ jej dodatek zmniejsza ryzyko zakalca. Moja mama piekła na zwykłej wodzie i też wychodziło (chociaż czasami zdarzał się zakalec), ale bezpieczniej jest użyć wody gazowanej.
Wczoraj zrobiłam zebrę z tego przepisu, pyszna ,delikatna.Żadnego zakalca :-) To nie pierwszy przepis,który testowałam z Pani strony,zawsze wychodzą super :-)
Dziś święto dziękczynienia a USA ,idę do siostry i postanowiłam wypróbować , mam nadzieje ,ze smakuje jak wyglada . Użyłam foremki na babkę i oreżade polską. Wyrosła super. Piekłam 45min w temp. 350'f.
Babka trochę wybuchła, jak widać na zdjęciu. Zamiast wody użyłem fanty. Masę wlałem do formy 21cm.
Czas pieczenia wydłużyłem do 85minut. W opinii mojej żony powinienem dodać odrobinę zapachu cytrynowego. Moim zdaniem udała się :)
Byłam sceptycznie nastawiona do tego przepisu czytając te wszystkie komentarze o zakalcu. Moje ciasto pięknie wyrosło, piekło się godzinę w piekarniku, a potem przez 15 minut studziło się przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po ubiciu białek z cukrem dodawałam po kolei żółtka i miksowałam tylko do wymieszania się składników. Resztę mieszałam szpatułką. Moim zdaniem woda gazowana ma duże znaczenie w przepisie, dzięki niej ciasto jest puszyste.